Fotók és videó

2024.03.29. 17:00

Volt, aki Berlinből jött Szennába hímes tojást festeni

Nagypénteken megkezdődött a húsvéti forgatag a szennai skanzenben, ahova az ország minden pontjáról érkeztek látogatók. Tojásseprés, karcolás és gicázás várta és várja a hosszú hétvégén az ünnepre hangolódó, aktív kikapcsolódást kereső családokat.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Kegyes volt a pénteki időjárás a látogatók számára Szennában, verőfényes napsütésben fedezhették fel a szabadtéri múzeumot, amely már március 15.-e óta újra nyitva áll a vendégek előtt. A tavaszi idő sok családot csalogatott ki a skanzenbe, kicsiket és nagyokat népi játékokkal és hagyományőrző foglalkozásokkal várták.

Tojásfestés is várja az érdeklődőket Fotó: Lang Róbert

– Van motívumkereső és ügyességi, tojásos játék, amilyeneket a régi időkben is játszottak a gyerekek, ezeket bárki kipróbálhatja. Nem főtt tojással, hanem fából készülttel játszanak, a maradandóság jegyében – mondta Kovács-Hegedűs Elvira, a skanzen rendezvényszervezője.
Ahogy mindig, az idén is a tojásfestés volt a legnépszerűbb pénteken, a gyerekek bátran kísérleteztek a különböző technikákkal. Maratás, karcolás, berzselés és gicázás, mindegyiket megismerhették az érdeklődők.
– Hozott tojással is készülhetnek a látogatók, úgyhogy szombat és vasárnap, akár a család összes húsvéti tojását elkészíthetik nálunk – tette hozzá Kovács-Hegedűs Elvira.

Sokan külön dekorációkat készítettek húsvétra

– Már többször voltunk itt, ismerjük a terepet. A kislányom szeret kézműveskedni, ezért jöttünk el – mondta Sólyom Diána, aki a közeli Kaposvárról látogatott el Szennába. – Már otthon is készítettünk díszeket húsvétra, de itt most még bővítjük a felhozatalt – tette hozzá kislánya.
A legtöbben gyerekeikkel szabadultak ki a négy fal közül a szennai skanzenbe, s együtt örültek a jó időnek.
– Amikor valami ünnep van, kihozzuk a gyerekeket a skanzenbe – mondta a szintén kaposvári Mészáros Balázs, miközben lányai a domboldalon élvezték a kora tavaszi napsütést a fűben.

Többen távolabbról érkeztek a hosszú hétvégére Somogyba

– Zalából jöttünk lakóautóval, és az a tervünk, hogy az ünnepek alatt felfedezzük a Zselicet.  Tegnap már voltunk a Desedán, ma a skanzenbe jöttünk és megyünk Bikalra, valamint a Zselici Csillagparkba, mert a fiam csillagászkodik – mesélte Zsuppán Melinda, aki családjával Zalabérről érkezett.

A szennai Szabadtéri Múzeum nem csak a kisgyermekes családoknak nyújtott kikapcsolódást

– Berlinből jöttem a barátnőmhöz látogatóba, aki Szennában él. Mesélt a szabadtéri múzeumról, amely Európa Nostra-díjas. S azt látom, hogy tényleg csodálatos a skanzen – mondta Birgit Baumbach.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában