Dilemma

2024.04.22. 06:46

Megszületett a döntés: az egyházra szavaztak a szülők

Még várnak a hivatalos papírra, de a csütörtöki képviselő-testületi ülésen már bejelentették, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz kerül át a Berzsenyi-iskola. A fenntartóváltásról a szülőket is megkérdezték egy hónappal ezelőtt, akik majdnem 87 százalékban támogatták az elképzelést. Az egyházi oktatást az első osztálytól, felmenő rendszerben valósítják majd meg.

Marosi Gábor

Nem tesznek különbséget a gyerekek között az evangélikusok. Az egyház vállalta, hogy a Berzsenyi-iskolát a körzetével együtt veszi át szeptembertől. Ez azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok és a jobb körülmények között élők is járhatnak az intézménybe. Az általunk megkérdezett szülők örülnek annak, hogy egyházi szellemiség költözik majd az iskolába. 

Most is elégettek vagyunk az iskolával, de abban bízunk, hogy a fenntartóváltás jót tesz majd az iskolának.

 – mondta Kaszás Alexandra. – Vallásos család vagyunk, ezért szeretettel küldöm majd el gyermekemet az egyházi programokra – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett egy másik szülő, Medics Zsuzsanna is, akinek jelenleg egy ötödik osztályos gyermeke jár a Berzsenyi-iskolába. 

A változástól azt várom, hogy barátságosabb lesz a környezet és a gyerekek még jobban érzik majd magukat.

 – mondta. – Abszolút pozitívnak élem meg a fenntartóváltást. Jó, hogy keretrendszerbe kerülnek a gyerekek egy kicsit. Az egyházi nevelés segít abban, hogy a fiatalok jobban betartsák a szabályokat, fejlődjenek és motiváltabbak legyenek – hangsúlyozta Medics Zsuzsanna. 

Egyházi közösségben nem tanulhatnak rosszat a gyerekek 

– mondta egy harmadik szülő. – Jót tesz az iskolának az egyházi nevelés, jobban össze tudják fogni a közösséget. Nem hiszem, hogy rossz irányba vinnék el az iskolát. Ha nem lennék vallásos, akkor is támogatnám a váltást. 
Hegedüs Gábor evangélikus lelkész két hónapja lapunknak azt mondta, azért is szeretnének iskolát működtetni, mert keresztény küldetésük, hogy neveljék a gyerekeket és otthont adjanak az evangélikus fiataloknak, a városban ugyanis 67 hittancsoportjuk működik. 

Nyilatkozniuk kell majd az iskola alkalmazottainak 

Szabóné Kudomrák Zsuzsa, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója megkeresésünkre elmondta, minden érintett fél egyetért azzal, hogy a Berzsenyi-iskola az evangélikus egyház fenntartásába kerüljön a következő tanévtől. Kiemelte, az alkalmazottaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy állami vagy egyházi fenntartásban szeretnének dolgozni szeptembertől. – Aki úgy dönt, hogy az államiban marad, annak helye van a tagiskoláinkban – hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette, amelyik szülő nem szeretné egyházi iskolába járatni gyermekét, annak természetesen lesz helye a Kodályhoz tartozó intézmények valamelyikében. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában