A szíve Kaposvárért dobog

2024.05.07. 09:05

Az óceán túlpartján is őrzi magyarságát a kaposvári professzor

Könyvet írt édesanyja egy emberöltőnél is többet felölelő életéről, aki pedagógusként generációknak adott tudást a kezébe Kaposváron. Kerekes Judit professzor maga is pedagógus lett, aztán a tengerentúlra került és a magyar kultúra megmaradásáért tevékenykedik Amerikában. Nemrégiben mutatták be könyvét Kaposváron.

Koszorus Rita

Fotó: Kovács Tibor

New York–Kaposvár Valószínűleg egyszer majd az ő életéből is kikerül egy kötetre való történet, hiszen Kerekes Judit matematikaprofesszor édesanyjához, a Kaposváron jól ismert és 102 évet élt Kerekes Istvánné Lottikához hasonlóan tartalmas élet­utat járt be. 1997 óta a New York-i Staten Island-i Egyetem munkatársa, a matematika tanszék vezetője volt 15 éven keresztül. 

kerekes judit
Fotó: Kovács Tibor 

Annak idején maga sem gondolta volna, hogy magyar pedagógusként esélye lehet a tengerentúlon tanítani. – Az akkori kecskeméti főiskolán tanítottam, és emellett Ausztriában is oktattam, ahol a rektor javasolt engem egy Egyesült Államokban folyó programba, hogy képviseljem a kontinenst – mesélt Amerikába vezető útjáról Kerekes Judit. – Először csak legyintettem az egészre, úgy gondoltam, egy kis magyarnak mi esélye lehet. Ma pedig ennek a kis magyarnak a matematikakönyvéből tanulnak a New York-i Staten Island Collegen a leendő tanárok. 

A kaposvári tudós pedagógusdinasztia tagja, édesanyja Kerekes Istvánné Lottika, aki az egykori kaposvári cukoripariban tanított, de nagyapja is tanárember, a korábbi Süketnéma Intézet igazgatója volt, ahogy nagyany­ja is Kaposváron tanított. – Azt gondolom, ha a szél el is fújt az óceán másik oldalára, én magyar maradtam, szolgálom a magyarságom – mondta büszkén a kaposvári származású pedagógus. 

Kerekes judit
Fotó: Kovács Tibor

– Az ötven államból huszonkét államban harminchárom magyar iskolánk van, amelyeknek én vagyok az elnöke. Amerika egy hatalmas olvasztótégely, és a legtöbb nemzet beolvad. Az első generáció még beszéli a nyelvet, de a második már hol beszéli, hol nem. Ezzel szemben mi a harmadik és a negyedik generációs magyarságot őrizzük már. Ez azért nagyon fontos nekünk, mert a diákok iskoláskorukig járnak hozzánk, aztán elmennek egyetemre. Azt hihetné az ember, hogy ezt követően elfelejtik a hallottakat, de nem. Felnőttként visszatérnek, és hozzák a gyerekeiket, így sikerül megőrizni a magyarságunkat – mondta Kerekes Judit. A magyar iskolákba hétvégéken járnak a gyerekek, ahol nemcsak a nyelvet tanulják, gyakorolják, de a kultúrát is megismerik. 
 

Az amerikai diákok a magyarság nagyköveteivé válnak 

A legtöbb oktató ingyen végzi a tevékenységét az amerikai magyar iskolákban, s köztük nem csak pedagógusok vannak, hanem olyan magyarok is, akik mérnökként vagy jogászként tevékenykednek. – Olyan ismereteket kap az a mintegy ezer amerikai és ugyanennyi kanadai diák, amelyeket aztán ők is továbbadhatnak, így tulajdonképpen a magyarság nagyköveteivé válnak Amerikában – jegyezte meg a matematikusprofesszor, aki az akadémiai munkáján kívül aktívan részt vállalt az amerikai magyar közösség életében, titkára az Amerikai Magyar Bizottságnak, megbízottja az Amerikaiak a Magyarokért Alapítványnak, alapítója és társelnöke az Amerikai Magyar Iskolák Szövetségének, valamint a Magyar Diaszpóra Tanács tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában