Termékek

2024.05.01. 08:56

Minden egyes gabonaszem magában rejti a lehetőséget

Bűnnek tartja az agrárminiszter azt, hogy a gazdák szalmabálákat értékesítenek az erőműveknek, ezért szeretné betiltani. Nagy István erről a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelyén rendezett ünnepségen beszélt. Szerinte a talajnak minden szerves anyagra szüksége van, a döntés előtt azonban még egyeztetnek az energetikai szektorral és a gazdálkodókkal is, akiket az anyagi kiesés miatt szeretnének kompenzálni.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Nagy István Kapolyon elmondta, hogy az elmúlt években az agrárium nagyon sok kihívással és nehézséggel szembesült. 
– A kiutat önök – mezőgazdasággal foglalkozók – jelentik a tudásukkal, tapasztalatukkal, kétkezi munkájukkal. – Megújul az agráregyetemi képzés, azok az ismeretek, melyek valós segítséget nyújtanak a mezőgazdaságnak és segítenek a kiútkeresésben – mondta. Az agrárminiszter hozzátette, a kormány minden erejével, forrásával és intézkedéseivel a gazdák mögött áll azért, hogy meg tudjanak felelni az új kihívásoknak. 
Az agrárminiszter kiemelte, különféle támogatásokkal segítik a gazdálkodókat, de ismerve a banki nehézségeket, megfordítják a pályázatok menetét és előleget fizetnek a gazdáknak. 
Nagy István fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pályázatokat háromosztatúvá teszik a jövőben. A legkisebbek 15 ezer eurót, 6 millió forintot is igényelhetnek önrész nélkül. A második kategóriában a családi gazdaságok pályázhatnak 200 és 500 millió forint közötti összegre. A nagyobb vállalkozások 2 milliárdra, de az élelmiszeriparban és a nagyobb beruházások esetében akár 5 milliárd forintra is igényt tarthatnak az új kategóriák alapján. 
A mezőgazdasági tárca vezetője arról is beszélt, a magyar piacot elárasztották az Ukrajnából származó termékek, melyek mögött valójában nem is ukrán gazdálkodók és kereskedők, hanem nagy nemzetközi tőkebefektetők állnak. 
– Nekünk kell olyan minőséget termelnünk, amivel versenyképesek tudunk maradni. Meg kell néznünk régiónként, tájegységenként, hogy milyen növényeket lehet a legjobban „beilleszteni” a helyi gazdaságba. Növénytermesztés, állattenyésztés, feldolgozóipar, muszáj egyiket a másikra építeni. Minden egyes gabonaszemben, amit feldolgozás nélkül viszünk a piacra, elszalasztott lehetőség van. Növelni kell a hozzáadott értéket, ezzel nő a gazdaság jövedelme és a gazdák bevétele. 
 

Fontos feladat megőrizni a talaj termékenységét


– A gabonát „bőrében” kell értékesíteni – hangsúlyozta az agrár­miniszter, utalva arra, hogy az állattenyésztésben mennyi lehetőség rejlik. – Nyugat-európai minisztertársaim közül többen is azt mondták, az uniós támogatásokat arra használják fel, hogy leépítsék az állattenyésztést. Ez a magyar gazdáknak egy lehetőség. Mi ugyanis nem leépíteni szeretnénk, hanem fejleszteni az állattenyésztésünket. Ehhez a forrásokat megháromszoroztuk, hogy visszafoglaljuk a piacon azt a helyünket, amit a magyar mezőgazdaság megérdemel. Nagy István elmondta, az elmúlt 50 évben a talajban élő mikroorganizmusok száma 90 százalékkal csökkent. – Nagyon a végső órában vagyunk, ezért meg kell őrizni a talaj termékenységét. 

Fotó: Kovács T.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában