Vitorlázás

2023.05.22. 15:15

Dagadtak a vitorlák: tökéletes szélben szelték a Balaton vízét - fotó és videó

Összetettben a Tekila csapata nyerte meg a Rudi Trans 4kezes West hosszútávú vitorlásversenyt, mely Balatonlelléről indult, s ott is ért véget.

Molnár Gábor

Harmincöt csapat nevezett a Rudi Trans 4kezes vitorlásversenyre

Fotó: Molnár Gábor

Immáron tizennyolcadik alkalommal rajtolt el a balatonlellei BL YachtClub előtti vízterületről a Rudi Trans 4kezes West hosszútávú vitorlásverseny. Mivel sokan a vízen csatlakoztak a többiekhez, ezért a kormányosi eligazítást a Facebookon élőben közvetítették a szervezők. A megméretésre Yardstick 1, Yardstick 2 és Yardstick 3, valamint Bavaria 32 kategóriában lehetett nevezni, utóbbiban ranglistapontokért is versenyre keltek egymással az indulók. Végül harmincöt hajó sorakozott fel a rajnál, s próbált mindenki a lehető legjobb pozícióba kerülni, ilyenkor ugyanis minden egyes méter sokat számíthat. Végül kiváló időben – sütött a nap és körülbelül tíz csomó volt a szél – indult el a mezőny, egyszerre volt félelmetes és gyönyörű, ahogy a vitorlások ellepték a tavat és a Balaton morajlásának közepette nekivágtak a távnak a résztvevők.
 

Harmincöt csapat nevezett a Rudi Trans 4kezes vitorlásversenyre
Harmincöt csapat nevezett a Rudi Trans 4kezes vitorlásversenyre
Fotó: Molnár Gábor


Az első fordulóig, mely Badacsonynál volt, szinte együtt voltak a vitorlások, aztán a Zánkáig tartó kreuzolás már alaposan szétzilálta a mezőnyt, a második bójához a Tekila legénysége érkezett először, s ők is haladtak át először a képzeletbeli célvonalon, majd őket a Mix követte. Mivel ideálisak voltak a körülmények, így koradélutánra már mindenki befejezte a versenyt, mely ezúttal is kiváló hangulatban telt.

 

Fotó:                                     



– A várakozással ellentétben nem volt pöffös a szél – mondta Vida Péter, a Bavaria 32-es győztes Viapan csapat kormányosa. – Az első bójáig raumos szélben, teljesen egyenletesen tudtuk haladni, egyszer kellett belehalzolnunk, elsőként vettük a hajóosztályban a badacsonyi fordulót. Ezután a szembe szélben kreuzoltunk, egy kicsit becsapott minket a part menti szél, ott volt egy kis haváriánk, de aztán nagyon szépen feltekert minket a tó közepére, onnantól pár fordulóval elértük a zánkai bóját, s egytakkos raumban beértünk Balatonlellére. Nagyon kegyes volt hozzánk az idő, gyönyörű napsütésben fantasztikus szélviszonyok mellett gyakorlatilag egy órára beértünk, ahogy azt ígértem is.

 

Fotó:                                     



A Viapan állandó résztvevője a Rudi Trans 4kezesnek.
– A nyári szezonban szinte minden hétvégén versenyre járunk, nagyjából húsz viadalon veszünk részt – tette hozzá Vida Péter. – A 4kezes egy nagyon jó hangulatú megméretés, másrészt igazi erőpróba, hiszen ezeket a nagyobb hajókat ketten kezelni, sok-sok feladatot és haváriát is hoz. Kormányosként kicsit könnyebb helyzeteben vagyok, de aki nekem segített (Csizmadia Gábor – a szerk.), „halálra dolgozta magát.
Eredmények
Bavaria 32: 1. Viapan (Vida Péter, Csizmadia Gábor), 2. Skywalker (Bőzse Szabolcs, Cséfán Illés), 3. Favonius (Dobra Zsolt, Berkes Attila). Yardstick 1: Distinti Saluti (Biró Péter Gábor, Biró Márk Péter), 2. Frifa (Csontos Péter Gábor, Csontos Bence Péter), 3. Dorgusz (Gündisch Gusztáv, ifj. Gündisch Gusztáv). Yardstick 2: 1. Rozália (Kiss János, Zsabokorszky Ferenc Viktor), 2. Pride (Rozgonyi Balázs, Kuglics Péter), 3. Onix (Almási Zsolt, Schuman Ádám). Yardstick 3: 1. Mar-hajó (Máthé Attila, Kiss László), 2. Solaris (Gergely László, Czmarkó Gergő). Abszolút: 1. Tekila (Vida Péter, Batiz Ábel – Yardstick 1), 2. Mix (Hódy Gábor, Pál Radnóty Zoltán – Yardstick 1), 3. Distinti Saluti (Biró Péter Gábor, Biró Márk Péter – Yardstick 1).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában