vitorlázás

2021.07.05. 09:58

Kiváló szélben vitorlázhattak a Balatonon

A Trentasette nyerte az abszolút kategóriát a Balatonon megrendezett Rudi Trans 4kezes West vitorlásversenyen, így megtarthatta a vándorserleget.

Molnár Gábor

A vitorlák semmihez sem hasonlítható zaja, a szél zúgása és a Balaton morajlása közepette rajtolt el szombat reggel a Rudi Trans 4kezes West mezőnye, amelyen ezúttal közel ötven hajó versengett a vándorserlegért.

Nagyon fontos volt a jó rajt, mely ráadásul nagy összpontosítást követel meg a sportolóktól, hiszen nem haladhatnak át idő előtt a mérési ponton, s egymásra is nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen ütközés a vége.

A vitorlásverseny résztvevői a balatonlellei BL Yachtclub előtti vízterületről indultak, s elhaladtak a badacsonyi kikötőig, majd ott egy forduló után – a part mellett – Zánka felé vették az irányt, ahol ismét egy bója várta őket, onnantól pedig már a célig, azaz Balatonlelléig vezetett az útjuk.

Az égiek a kegyeikbe fogadták a vitorlázókat, hiszen bár felhős volt az ég, de a Nap szinte végig sütött és a szélre sem lehetett panaszuk, így dagadó vitorlával hasíthatták a magyar tenger habjait. Az egyik hajó lekéste a startot, így csak a mezőny után tudott indulni, ám így sem utolsóként ért célba. A Lacsny Gergely kormányos irányította Trentasette már a megméretés elején az élre állt, s elsőként is ért célba, alig több mint két óra alatt teljesítette a távot. S mivel harmadszor nyertek abszolútban, így elvihették a vándorserleget.

– Kettőezertizennégy őszén rendeztük meg az első négykezes versenyünket – mondta Karsai Gábor, a Rudi Trans 4kezes főszervezője. – Szerencsére a névadó szponzorunk a kezdetektől elkötelezett és hűséges támogatója a sorozatunknak, ráadásul a cég tulajdonosa is vitorlázik. Aztán a sikereken felbuzdulva a következő esztendőtől már két viadalt szerveztünk, melyet WEST, illetve EAST névre kereszteltünk.

Az előbbit tavasszal, az utóbbit pedig ősz elején szoktuk rendezni, ám az idén a koronavírus-járvány miatt kicsit ki kellett tolnunk az első verseny időpontját.

Karsai Gábor hozzátette: mindig jó hangulatban zajlik a verseny, hiszen mindenki ismer mindenkit, azaz barátok versenyeznek a vándorkupáért. – Célunk is, hogy ne csak a versengésről, hanem a jó hangulatról is szóljon a 4kezes – hangsúlyozta.

A Karsailing Vitorlás Sport Egyesület az idén még két nagy erőpróbát szervez, augusztus 21-én lesz a Lelle-kupa, a 4kezes EAST-et pedig október 9-én rendezik.

Eredmények: Bavaria 32 hajóosztály: 1. Jacky (Karacs Zoltán, Regőczi Tamás), 2. Vici (Bártfai Zsolt, Varga Levente), 3. Favonius (Berkes Attila, Dobra Zsolt). Yardstick I/1: 1. Maritime (Ambróczy György, Sükösd Balázs), 2. Trentasette (Lacsny Gergely, Soponyai Géza), 3. Nelson Flottalizing (Sótonyi Botond). Yardstick I/2: 1. No Limit (Solymosi Imre, Kovács Márton), 2. MóPogó (Mink Miriam, Mink Antal), 3. Helena (Varga Huba, Rózsavölgyi Gábor). Yardstick II: 1. La Diva (Salánki Tamás, Salánki Nándor), 2. Onix (Dobos Attila, Almási Zsolt), 3. Hawaii (Bedi Tibor, Kalocsai Zsolt). Abszolút kategória: 1. Trentasette (Lacsny Gergely, Soponyai Géza), 2. Nelson Flottalizing (Sótonyi Botond), 3. Maritime (Ambróczy György, Sükösd Balázs).

Fotó: Karsai Tímea/KnoTs Photography

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában