MAI ÉVFORDULÓK
January 17. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK January 17. ezen a napon
Meghalt Sas József színész, rendező, komikus, színházigazgató. (1 éve)

Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész volt, kitüntették a Karinthy-gyűrűvel és a A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is. Békéscsabán született, eredeti nevén: Polacsek József.  Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el, Volt színész a Békés Megyei Jókai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében és a kecskeméti Katona József Színházban, majd 1973-ban került a Mikroszkóp Színpadhoz, amelynek 1985 és 2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számtalan nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója. 2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték adócsalás vádjával, majd Kossuth-díját visszavonták. 

1 éve
2021
Megszületett Tijs Michiel Verwest (Dj. Tiësto) lemezlovas. (53 éve)

Tijs Michiel Verwest 1969. január 17-én született Bredában. Azért választotta a DJ hivatást, mert - saját bevallása szerint - szerette megosztani a zenét másokkal. Már tízenkét évesen zenét írt, de komolyabban csak 1995-ben kezdett hozzá a zeneszerzéshez. Művei a slágerlistákon, és rendszeresen az első helyre kerülnek Európában.

53 éve
1969
Először jelent meg a spenótevő Popeye figurája, a Thimble Theatre című képregényben. (93 éve)

A képregény 1919. december 19-én indult, E.C. Segar rajzolta, főszereplői Olive Oyl és Castor Oyl voltak. 1929-ben a történet szerint Castornak szüksége lett egy tengerészre a hajójára, kiment a kikötőbe és felfogadta Popeye-t az öreg tengerészt. Popeye első mondata a képregényben válasz volt a kérdésre, hogy tengerész-e: "Ja, mit gondolt, cowboy?" Popeye figurája nagyon népszerű lett, hamarosan főszereplője lett a képregénynek, majd a filmeknek és filmsorozatoknak.

93 éve
1929
Ambrózfalván megszületett Czabarka György operatőr, aki a Magyar Televízió létrejöttén dolgozott. (98 éve)

A kezdetektől tagja annak a lelkes, ifjú rádiósokból, filmesekből és újságírókból álló csapatnak, mely úgyszólván a semmiből hozta létre a Magyar Televíziót. Mintegy 150 tévéfilm és tévéjáték operatőre.

98 éve
1924
Meghalt Sillye Gábor ügyvéd, politikus, a Bocskai huszárezred megszervezője. (128 éve)

A szabadságharc kitörése után szervezte meg a hadsereget. 1861-ben a hajdúk főkapitánya, majd Debrecen város főispánja volt.

128 éve
1894
Megszületett Alpár Ignác műépítész, egyetemi tanár, a Vajdahunyad vár, a Nemzeti Bank és a Tőzsdepalota tervezője. (167 éve)

Eredeti nevén: Schöckl IgnácSzámos templomot, iskolát, bankot és más középület tervezett, többek között a Szabadság tér, Vörösmarty tér, József nádor tér, Roosevelt tér épületeit. Az első világháború után már nem tervezett, de a művészeti közéletben aktívan részt vett. Elnöke volt az Építőmesterek Ipartestületének.

167 éve
1855