MAI ÉVFORDULÓK
Február 23. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 23. ezen a napon
Megszületett Csanády György költő, újságíró, rádiórendező, a Székely himnusz szövegének írója. (129 éve)

1921-ben írta a Mihalik Kálmán által megzenésített későbbi Székely himnusz szövegét.

129 éve
1895
Megszületett Komarnicki Gyula hegymászó, útikalauzíró. (139 éve)

Ő tervezte az 1930-as magyar nyelvű Magas-Tátra-térkép sziklarajzait. Jelentős útjai voltak az Alpokban és a Dolomitokban.

139 éve
1885
Meghalt Fazekas Mihály író, költő, botanikus, a Lúdas Matyi írója, a debreceni Füvészkert tervezője. (196 éve)

Fazekas Mihály főműve, a Lúdas Matyi. A Debrecenben kivirágzó irodalmi kultúra kiemelkedő alakja volt. Botanika tudós, a hazai növénytan tudományának egyik fontos előfutára, Diószegi Sámuellal írta meg a Füvészkönyvet. Részben a romantika, majd Petőfi népiessége elindítójának is tekinthetünk, nagyszámú verset is írt. Saját magát nem tartotta főállású költőnek vagy írónak, az írást hobbiként folytatta. Élete első felében aktív katona volt, bejárta Európa csatatereit, csatadalokat írt, majd minél magasabb rangba került, meggyűlölte a háborút. Kellő szolgálati év után, leszerelt, és nyugdíjas főhadnagyként érkezett vissza Debrecenbe, ahol összebarátkozott Földi Jánossal és Csokonaival. Városi közéleti férfiként és természettudósként dolgozott, értett a mezőgazdálkodáshoz. Megtervezte és készítette elő a debreceni Füvészkertet, ő lett a Kollégium gazdasági vezetője, majd később Debrecen város főpénztárnoka. Közismert volt puritán becsületessége, a város is rábízta a pénzét. Később ő szervezte meg a debreceni "polgárkatonaság"-ot, ez városi rendfenntartó alakulat, mai szóval rendőrség volt, melynek ő lett a kapitánya.

196 éve
1828
25 éves korában meghalt John Keats angol romantikus költő (Izabella vagy a bazsalikomcserép). (203 éve)

Rómában halt meg. Fő művei: "Endymion", "Izabella vagy a bazsalikomcserép", "Hyperion", "A Szent Ágnes-este", "Lamia".

203 éve
1821
Megszületett Mayer Amschel Rothschild bankár, a világhírű Rothschild üzleti dinasztia megalapítója. (280 éve)

A frankfurti családalapító 1796-ban, az ottani zsidónegyedben megalapította az első Rothschild-bankházat. Pénz - és valutaátváltással kezdte, de bankja még életében olyan hatalmassá nőtte ki magát, hogy kölcsöneivel hadseregeket szereltek fel és iparosították Európát. Mire az első Rothschild meghalt, fiai már Londonra, Párizsra, Bécsre és Nápolyra is kiterjesztették bankbirodalmát. A későbbiekben a Rothschild-család finanszírozta Olaszország függetlenné válását, Belgium létrehozását, a Szuezi-csatorna megépítését és az 1870-71-es porosz-franciaháborút követően a Németországnak fizetett francia jóvátételt. A bankháznak manapság világszerte sok leányvállalata van és egész sor tőkés vállalkozásban érdekelt. Vagyonukat több milliárd dollárra becsülik.

280 éve
1744
Megszületett Georg Friedrich Händel német-angol zeneszerző (Vízizene). (339 éve)

Nagy sikerű szerzeményei oratóriumai (Messiás; Izrael Egyiptomban; Salamon), operái (Imeneo; Agrippina; Julius Ceasar) és szvitjei (Vízizene).

339 éve
1685
Kolozsváron megszületett Mátyás magyar király (1458-1490). (581 éve)

Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás királyt emlegeti. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen)király, 1486-tól Ausztria hercege.

581 éve
1443