Ökölvívás

2024.05.03. 11:33

Szorgalmának és alázatának is köszönheti sikereit a somogyi ökölvívó

A szorgalmának és alázatának köszönheti, hogy sikert sikerre halmoz a 16 éves Varga Sára, aki legutóbb az ifjúsági Európa-bajnokságon állhatott a dobogó legalsó fokára. Többek között erről beszélgettünk edzőjével, Farkas Józseffel.

Trancsik Zsanett Kármen

Elsőéves ifistaként nyert bronzérmet az Európa-bajnokságon Varga Sára (jobbra)

– Mióta dolgoznak együtt Varga Sárával?
– A testvére, Varga Bence is ökölvívó volt nálunk, általa került a Lelle Fitness és Küzdősport Egyesületbe, immáron nyolc éve, azóta dolgozunk együtt.

– Látta már akkor rajta, hogy egyszer még sokra viheti?
– Amikor elkezdte a sportot, akkor még nem láttam. A későbbiekben kezdett feltűnni, hogy van benne egy bizonyítási vágy, nagy harcosságot tükrözött a munkája. Az egyesületünknek elég sok olyan sportolója van, aki nemzetközileg eredményes, például Lakos Regina, aki most a belgrádi felnőtt Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett vagy Dévényi Izabel, aki Eb-bajnok volt serdülőként. Sára megpróbált hozzájuk felnőni, hiszen ő volt a legkisebb, már akkor volt benne egy makacsság, egy dac és küzdeni tudás. Amikor már kesztyűs munkát végzett és a feljebb lévő korcsoporthoz próbált felnőni vagy az úgynevezett termen belüli példaképekhez, ott látszott, hogy lehet belőle valaki. A sikerének titka az, hogy borzasztóan szorgalmas és alázatos.

– Mikor vált belőle válogatott sportoló?
Tizenhárom éves kora óta válogatott, azóta jár világversenyekre, volt is már serdülőkorosztályban Eb-bronzérmes. A legeredményesebb éve a tavalyelőtti esztendő lehetett volna, bár ezt nem tükrözik az eredmények, illetve a mérhetetlen munkát és sikert sem, ami az elmúlt másfél évben őt jellemezte. Ha nem vesszük a mostani ifjúsági Európa-bajnokságot, akkor ebben a másfél évben neki összesen kettő nemzetközi veresége volt és közel harminc olyan mérkőzése, melyet megnyert. Az akkori Eb-n azért nem lett eredményes, mert a négy közé jutásért volt az egyik veresége, a világbajnokságon pedig a későbbi érinthetetlen világbajnoktól szintén a négy közé jutásért kapott ki, így érem nélkül maradt. Ha másik ágra kerül, akkor döntőzött volna mindegyik versenyen.

Varga Sára és edzője, Farkas József Horvátországban

– Inkább nemzetközi vagy hazai, klubcsapatok számára meghirdetett versenyeken vesznek részt?
– Annyira kiemelkedő teljesítményt nyújt, hogy itthon nem nagyon állnak ki ellene, úgy lett magyar bajnok, hogy egyetlen percet töltött a ringben, kevés ideig bírták az ellenfelek ezt a tempót, a tudásbeli különbséget. Sajnos itthon keveset tud boxolni, általában külföldi az a verseny, ahol komolyan meg tudja mérettetni magát.

– Milyen volt a teljesítménye elsőéves ifistaként a horvátországi Eb-n? Izgult kicsit?
– Úgy gondolom izgult, tekintve, hogy a világbajnokság óta nem nagyon tudott szorítóba lépni, ennek több oka volt: volt egy sérülése, illetve egy betegsége, amik miatt két nemzetközi tornát ki kellett hagynia az év elején, valamint az, hogy itthon nem állt ki ellene senki. Bár volt országos szintű viadalon, de azt ismét úgy nyerte meg, hogy a három ellenfél feladta a mérkőzést. Így az Eb-n volt az első 3x3 perces meccse, mert az előző korosztály 3x2 percet boxol, úgyhogy volt benne izgulás. Ha előre tudom, hogy bronzérmet szerzünk, akkor előre aláírtam volna, így utólag picit más a szám íze.

– Hogy érti?
– Egy erősen véleményes pontozás miatt nem jutott be a döntőbe, pedig ott egy olyan görög sportolóval találkozott volna, akit egyszer már megvert, illetve egyszer kikapott tőle, tehát lehetett volna bármi.

– Azért szépen csillog a bronzérem is?
– Sára abszolút örült a bronzérmének, ez egy hatalmas dolog, tekintve, hogy a négy közé jutásért is egy ukrán versenyzőt győzött le döntő fölénnyel. Azt tudni kell, hogy borzasztó nehéz megverni az ukránokat, olyan szinten élvezik mindenkinek a szimpátiáját, hogy szinte képtelenség legyőzni őket. Úgyhogy nagy teljesítmény, tekintve a sérüléseket, az ide elvezető utat, valamint a nyolc év viszontagságait. Illetve hozzátenném, hogy amikor mi kint voltunk Horvátországban, addig a csapatunk egy másik versenyzője, Pankovics Bogdán megnyerte az utánpótlás Magyar Kupát U12-ben, mely a régi diákolimpiának a megfelelője.

 

– Sára össze tudja egyeztetni az iskolát az edzésekkel?
– Sára nyolcszor edz egy héten, háromszor délelőtt is. Emellett a Mathiász János Technikum és Gimnáziumba jár ötéves edzői képzésre, az iskola hozzáállása nagyon jó, így könnyedén össze tudja egyeztetni a kettőt.

– Mikor lesz legközelebb versenye Sárának?
– Itthon lépnénk ringbe Egerben, a Bornemissza emlékversenyen, ez a klubcsapatok számára meghirdetett nemzetközi viadal. Több mint húsz ország jelezte részvételét, a külföldiek általában nemzeti együttest hoznak, ami nem válogatottat jelent feltétlen, hanem a külföldi szövetségek által delegált versenyzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában