Divízió I/A világbajnokság

2024.05.01. 15:10

Hajrágóllal nem várt vereség Romániától

Ötvenegy másodperccel a vége előtt kapott góllal a magyar jégkorong-válogatott 2–1-es vereséget szenvedett szerdán az esélytelenebbnek tartott román csapattól a bolzanói divízió I/A-világbajnokság harmadik fordulójában.

MW

Bálizs Bence kapus (k) a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország–Románia mérkőzésen a Sparkasse Arénában 2024. május 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A román együttes tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat, akkor 2–0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4–1-re.

Eredmény, 3. forduló: Románia–Magyarország 2–1 (0–0, 0–0, 2–1)

gól: Péter (50.), Sándor Székely (60.), illetve Hári (56.)

Az reggel derült ki, hogy kedden a Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen végleges kiállítást kapó Sofron István nem játszhat – feleségével és kislányával nézte a lelátótól a meccset –, így Don MacAdam szövetségi kapitány kénytelen volt átalakítani a támadósorokat, de úgy döntött, hogy még a védőpárokat is módosítja. Az viszont nem változott, hogy a tornán eddig remeklő Bálizs Bence kezdett a kapuban.

A magyarok a maximális hat ponttal érkeztek a kora délutáni összecsapásra, míg a 17 erdélyi magyarral felálló román alakulat eddig mindkét meccsét 6–1-re bukta el.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően magyar támadásokkal indult a meccs, Tőke Zoltán több alkalommal is jól védett, majd kiegyenlített játék folyt a pályán, de már román helyzetek is adódtak. Terbócs István kiállítása alatt Bálizs a gólvonalon mentett lábbal, majd a kapuvas is kisegítette Jevgenyij Szkacskov lövésénél. Kiegészülve Stipsicz Bence és Hári János megugrása maradt ki.

A második harmadot a korábbinál sokkal agresszívebben kezdte a MacAdam-csapat, jutalma előbb egy emberelőny lett, Szkacskov ült ki. A fórban két nagy védése volt Tőkének, majd azonos létszámban még egy. A fokozódó iramot Sándor Székely Ottó sem bírta, őt is kiállították gáncsolásért, ám továbbra sem esett gól. Közvetlenül a szünet előtt Szkacskov-Albert Zagidullin-Roberto Gliga akció végén majdnem örülhetett a román tábor.

Galló bohócnak nevezte a szövetségi kapitányt

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vizsgálatot indított, mivel a románok ellen 2–1-re elveszített szerdai mérkőzés után Galló Vilmos egy televíziós interjúban bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

Galló a tornát közvetítő Sport TV-nek a lefújás után úgy fogalmazott:

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet, lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes mérkőzésen csak próbál levinni a mélybe” – mondta Galló, aki a svéd Linköpingből a finn KooKoo csapatához igazol nyáron.

Az MTI értesülése szerint az MJSZ vizsgálatot indított és a kialakult helyzetre hamarosan reagálni fog. Gallón kívül más játékosok is kritikusan fogalmaztak már a meccs előtti öltözői hangulatról, pedig két győzelemmel nyitott a válogatott Bolzanóban.

A harmadik felvonás elején Németh Kristóf közeli próbálkozását a gólvonalon marta el Tőke visszavetődve, ez volt a találkozó legnagyobb helyzete és a legnagyobb védése. Támadásban maradtak a magyarok, rengeteg időt töltöttek a román zónában, ám hősiesen védekezett a rivális. A közönség űzte a kedvenceket, ám az 50. percben megtört a jég: Mihály Ákos a támadó harmadban rosszul tette vissza a pakkot, ebből megindultak a románok, Péter Balázs pedig kilőtte a jobb felső sarkot.

Dulakodás a magyar kapu előtt a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország–Románia mérkőzésen a Sparkasse Arénában 2024. május 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Eszeveszett rohamokba kezdett a magyar válogatott, és 4 perc 20 másodperc a vége előtt Hadobás Zétény lövésébe Hári János nyúlt bele a levegőben, így a korong védhetetlenül vágódott Tőke kapujába. Azonban mégsem lett hosszabbítás, mert Sándor Székely megiramodott, jobb szélről lekorcsolyázta Hárit – aki amúgy csatár és nem védő –, elfektette Bálizst és 51 másodperccel a lefújás előtt beütötte a győztes gólt.

A végén lehozott kapus mellett Nilsson Henrik veszélyes lövését védte Tőke, aki 31 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A magyarok pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

További eredmények:

Szlovénia–Olaszország 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
Japán–Koreai Köztársaság 4–3 (0–1, 2–1, 2–1)

Az állás: 1. Magyarország és Szlovénia 6–6 pont (10–5), 3. Olaszország 5, 4. Japán 4, 5. Koreai Köztársaság 3 (9–12), 6. Románia 3 (4–13)

Válogatott-ügy: este vagy csütörtök délelőtt lesz MJSZ-döntés

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) még szerda este vagy legkésőbb csütörtök délelőtt reagál, illetve dönt azok után, hogy több játékos is kritikát fogalmazott meg a válogatott körüli rossz hangulatról a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon a románok elleni váratlan vereséget követően.

Bóta Márton, a válogatott sajtófőnöke szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az MJSZ vizsgálódik az ügyben, és ezt követően reagál, illetve hoz majd döntéseket a kialakult helyzetben.

MJSZ-közlemény: Galló nyilatkozata profihoz méltatlan

Galló Vilmosnak a szövetségi kapitányra tett nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) szerint: a csatár bohócnak nevezte Don MacAdamet a románok elleni vereség utáni televíziós nyilatkozatában a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

Az MJSZ szerdán este közleményben reagált Galló megjegyzésére, illetve több más játékosnak a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra vonatkozó nyilatkozatára.

„A magyar jégkorongcsalád valamennyi tagja csalódott a szerdai vereség miatt. Galló Vilmos nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt. Bármi is történt a szerdai mérkőzés előtt az öltözőben, az a válogatott belügye. Az edzői stábnak és a játékosoknak közösen kell megtalálniuk az utat, ami kivezet abból a frusztrációból, amit ez a vereség okozott. A szakmai stáb és a válogatott tagjai közösen dolgoznak azon, hogy a feszültségeken túllépve a hátralévő két mérkőzésen ugyanúgy a rá jellemző szívvel és akarattal játsszon a magyar csapat” – áll az MJSZ közleményében.

A bolzanói tornát két győzelemmel kezdő csapat szerdán 51 másodperccel a vége előtt kapott góllal 2-–1-es vereséget szenvedett az addig pont nélkül álló román együttestől. A lefújást követően Galló Vilmos a vb-t közvetítő Sport TV-nek adott interjújában bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt, illetve bírálta őt, amiért szerinte nem megfelelő támadósorban játszatja és az emberelőnyös ötösből is kihagyta.

Rajta kívül többen is a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra, a nem megfelelő mentalitásra, szakmai döntésekre és pedagógia érzékre panaszkodtak már a találkozó előtt is, pedig az első két fordulóban a győzelmek nem maradtak el. A torna előtt több rutinos játékos – köztük az egyik legjobb hazai hokisnak tartott Bartalis István – mondta le a válogatottságot.

MacAdam egyben az MJSZ szakmai igazgatója is. Tavaly úgy vette át a szövetségi kapitányi posztot, hogy elődje, Kevin Constantine családi okok miatt lemondott, a kiszemelt utódok közül pedig senkivel sem sikerült megállapodni.

A 73 éves kanadai szakvezető első, igazi tétre menő tornája magyar szövetségi kapitányként a februári, budapesti olimpiai selejtező volt, amelyen a csapat a pályán nem harcolta ki a továbbjutást, mert kikapott Japántól. Azonban a fehéroroszok utólagos kizárása miatt a magyarok a nyár végén mégis folytathatják az ötkarikás kvalifikációs sorozatot Pozsonyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában