Közélet

2015.02.26. 15:14

Szita Károly szerint a sajtó alaptalanul riogat

Miután többször is alaptalan riogatással vádolta a sajtót Szita Károly polgármester a csütörtöki közgyűlésen, határozottan állította Kaposvár új szociális rendelete kapcsán, hogy emberek nem maradnak ki a támogatásból.

Márkus Kata

Kéki Zoltán címzetes főjegyző pedig úgy fogalmazott: Kaposváron szociális biztonságban van minden rászoruló. Pintér Attila (MSZP) szerint nem a sajtó riogat, csupán más a helyzet országosan, mint a nagyvárosokban. Kaposvár képviselő-testülete csütörtökön végül egyhangúlag fogadta el a szociálisan rászorulók új támogatási rendszerét.

Mint ismert, az önkormányzat február 28-ig köteles megalkotni a települési támogatásokra vonatkozó rendeletét. Az önkormányzatok szabadon dönthetnek a támogatások nagyságáról, formáiról és a jogosultság feltételeiről. Ám a szociális ellátórendszer változásait a jelenlegi rendeletbe csak nehézkesen lehetne beilleszteni, ezért új szociális rendelet megalkotására tett javaslatot a városvezetés. Ezt tárgyalta csütörtöki ülésén Kaposvár képviselő-testülete.
Szita Károly újságírói felelősségről beszélt, arról, nagy az újságíró felelőssége abban, hogy nem ír le olyat, ami nem igaz. A polgármester ezzel azokra a megjelent írásokra utalt, melyekben szakemberek nyilatkoztak arról, hogy emberek maradhatnak ki támogatási formákból az új szabályozás miatt.



– Nem a sajtó riogat – reagált Pintér Attila (MSZP) –, szakemberek, szociológusok szólaltak meg a kérdésben. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökének, Schmidt Jenőnek is komoly kétségei voltak ez ügyben. Kaposvár, ha úgy tetszik, szerencsés helyzetben van, illetve olyan erős, hogy széleskörű támogatást is adhat, de az országos helyzet azért más – mutatott rá Pintér Attila.
– Csak a feladatok címzettjei változnak meg – mondta Szita Károly polgármester. – Kaposváron eddig tíz önként vállalt feladat volt, most négy új lesz. Továbbra is azt preferálom, hogy a támogatások nagy része természetbeli juttatás legyen. Nyugodt vagyok, mert az új rendelet nem hogy szűkítést, hanem bővítést jelent.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szita Károly újságírói felelősségről beszélt
[/caption]

Kéki Zoltán címzetes főjegyző azt hangsúlyozta, hogy egy ellátás kerül át állami szintre, az aktív korúak ellátása, ezért a járási hivatalhoz kell fordulni. – A rászorulók szociális biztonsága nincs veszélyben – mondta. – Egy támogatási forma marad ki, a méhnyakrák elleni védőoltás támogatása, ám ezt az állam biztosítja a 7. osztályos lányoknak. Ennek a pénzügyi forrásait egyéb feladatokra lehet fordítani, ugyanannyi pénz marad a rendszerben.
Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) azt nehezményezte, hogy a kibővült ellátási formák sem jelentenek magasabb ráfordítási összeget. A polgármester erre úgy reagált: nem segélyre, hanem munkára épülő várost kell építeni. – A közfoglalkoztatásra szánt 50 millió nem segélyként jelenik meg a költségvetésben, hanem munkabérként – mondta. – Akik pedig önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, azoknak kell segélyt adni, amíg munkához nem jutnak.

A városatyák végül egyhangúlag fogadták el, hogy a meglévő támogatási formákon túl négy újat is bevezet Kaposvár. Ezek a beiskolázási segély, az időszaki támogatás, a karácsonyi segély valamint az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatás. A beiskolázási segély évi egy alkalommal gyermekenként maximum tízezer forint lehet. Időszaki támogatást táplálékallergiájuk vagy más alapbetegségük miatt speciális diétára szoruló, 18 év alatti, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek kaphatnak évi három alkalommal, áprilisban, augusztusban és decemberben. A támogatás összege gyermekenként és jogosultsági időszakonként nyolcezer forint. Az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatást, tízezer forintot a 85 évnél idősebbek kaphatják októberben, a kérelmet augusztus 31-ig kell benyújtani. A karácsonyi tízezer forintos támogatást a Gyöngyfa otthon ellátottjai kaphatják Erzsébet utalvány formájában kérelem nélkül.

A többség rendet rak

Tavaly júniusban döntött úgy Kaposvár közgyűlése, hogy nem kaphatnak lakásfenntartási támogatást azok, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket, nem tartják be az együttélés normáit. A csütörtöki közgyűlésen tárgyalták a tavaly év végéig indult eljárások tapasztalatairól szóló előterjesztést. December 31-ig 45 alkalommal indult ilyen eljárás, ebből egyéb szervek bejelentése alapján 27-szer, hivatalból 18-szor. A lakosság részéről bejelentés nem érkezett.

A legtöbb eljárást, 29-et Szentjakabon indították, Toponáron három, a Cserben 12, a Donnerben egy esetben jártak el. A 45 érintett család közül 12-en részesültek lakásfenntartási támogatásban. Közülük 9-en rendbe tették a lakókörnyezetüket, kettő  család esetében a határidő még nem járt le, egy család pedig nem tett eleget az előírásnak, így a részükre folyósított lakásfenntartási támogatás folyósítását megszüntették.
A többi 33 esetben is eljárás indult. Huszonhét tulajdonost felszólítottak környezetük rendbetételére, aminek eleget tettek. Négy család már korábban lekaszálta a gazt telkén, két esetben pedig még nem járt le a határidő, hogy a hulladékot elszállítassa a tulajdonos a telkéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!