Hivatalosan nem megerősített

2022.03.09. 08:26

Az oroszok péntektől lekapcsolódhatnak a globális internetről

Oroszország állítólag hamarosan lehúzza a rolót és elszakadhat az online világ többi részétől.

Meg nem erősített hírek szerint az ország március 11-én kivonja magát a nemzetközi online közösségből. A forrás komolyabb a szokásos pletykáknál: a fehéroroszországi székhelyű Nexta médiavállalat posztja állítja, hogy minden vállalatnak, amely online jelenlétet akar fenntartani, hazai szerverekre kell majd átállnia.

 

Oroszország aktív előkészületekbe kezdett a globális internetről való leválasztásra – áll a tweetben. „Legkésőbb március 11-ig minden szervert és domaint át kell helyezni az orosz zónába.”

Az állítás a közösségi médiában szétspriccelt. Egy másik fiók szerint pedig kibertámadásokra is készülnek.

 

„Oroszország március 11-től lekapcsolja a külső internetet” – írja a jól értesült Black Swan nevű Twitter-felhasználó.

 

„Minden oroszországi cégnek át kell kerülnie egy .ru. címre és orosz belföldi szerverre. A vállalkozások 5 napot kapnak erre. Kibertámadások az amerikai bejövő...”

Csakugyan bekövetkezik, vagy ez csak egy újabb rémhír?

 

A Kommerszant című orosz napilap ennek ellentmondani látszik. Azt írják, hogy a Digitális Fejlesztési Minisztérium szerint a kormány nem tervezi az orosz internet-hozzáférés blokkolását.

A lap szerint az utasítás most csak a kormányzati weboldalakra korlátozódik, és azért hozták, hogy felkészítsék az ország internetes infrastruktúráját az esetleges külső lekapcsolásokra és kiberfenyegetésekre.

 

„Különböző forgatókönyvekre készülünk, hogy biztosítsuk az orosz erőforrások elérhetőségét a polgároknak” – közölte a minisztérium.

 

„A kormányhivataloknak szóló távirat egy sor egyszerű kiberhigiéniai ajánlást vázol fel, amelyek segítenek a munka hatékonyabb megszervezésében, hogy megvédjük erőforrásainkat a rosszindulatú forgalomtól, fenntartsuk a szolgáltatások működését és a domainnevek feletti ellenőrzést.”

 

Akár igaz a március 11-re vonatkozó állítás, akár nem, technológiai körökben köztudott, hogy Oroszország már évek óta dolgozik saját belső internetén.

 

2018-ban bevezették a Digitális Gazdaság Nemzeti Programot, melynek célja, hogy megvédje az ország online infrastruktúráját, még akkor is, ha más országok képesek lennének elvágni azt.

 

Egy évvel később, 2019-ben az orosz hírközlési minisztérium bejelentette, hogy sikeresen tesztelték az internet országos alternatíváját. A kormányzat szerint az orosz böngészők nem észleltek semmilyen változást a tipikus webhasználatukban, amíg a hazai web a helyén volt.

 

„A Nyugaton az országunkra gyakorolt növekvő nyomás arra kötelez minket, hogy elgondolkodjunk az orosz szuverenitás védelmének további módjain a kibertérben” – mondta Leonyid Levin, az orosz informatikai bizottság elnöke, szintén még 2019-ben.

 

Oroszország 2019 végén fogadta el a „szuverén internetről” szóló törvény néven ismert jogszabályt, amely az ország függetlenségét akarja megvédeni a külföldi infrastruktúrától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!