Nagyon jó étvágyat!

2021.11.17. 15:05

Ezt ehetik az űrhajósok: rovarsejt, széndioxid, tánia

Hosszú távú űrmisszióknak kifejlesztett élelmiszereket díjaztak az amerikai (NASA) és a kanadai űrhivatal által meghirdetett versenyen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világ minden tájáról mintegy 180 pályázat érkezett a Deep Space Food Challenge elnevezésű versenyre. A NASA és a CSA 28 győztest hirdetett ki hétfőn egy előre rögzített műsorban.

A pályázóktól olyan úttörő élelmiszerötleteket vártak, amelyek

minimális ráfordítást igényelnek, de „biztonságos, tápláló és ízletes” ennivalót biztosítanak a hosszú távú űrmissziókhoz.

A győztesek között volt a németországi Electric Cow csapat, amely mikroorganizmusok és a 3D-nyomtatás felhasználásával készített ételt szén-dioxidból. A massachusettsi Deep Space Entomoculture csapat olyan húsfélét talált ki, amit szárított és tartósított rovarsejtekből készítenének, melyeket az űrbe szállítva szuszpenziós bioreaktorban újra aktiválnak. A brazil LTCOP nevű csapat pedig az eper és a tánia, a Délkelet-Brazíliában népszerű növény termesztését javasolta a hosszú távú űrmissziókra.

A túlnyomórészt pénzjutalomban részesült 18 amerikai és 10 nemzetközi győztes meghívást kapott a verseny második részére.

Bill Nelson, a NASA vezetője elmondta, hogy a versenyben a hosszabb küldetéseket tartották szem előtt. Nelson szerint

a NASA-nak olyan élelmiszerekre van szüksége, amelyek például a Mars-küldetések megvalósításában segíthetnek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!