veszély

2018.05.10. 18:00

Több tonnás kőtömbök repkedhetnek a Kilauea vulkán körül

A hawaii vulkán a szakértők szerint csúcskitöréssel fenyeget.

Pahoa, 2018. május 6. A Kilauea tûzhányó lávájának terjedését nézi Sam Knox helybeli lakos a hawaii Pahoa Leilani lakónegyedében 2018. május 5-én. A vulkánkitörés folytatódása 2018. május 5-én. A vulkánkitörés folytódása miatt újabb kétezer embert költöztettek ki otthonából a hawaii Nagy-szigeten. (MTI/AP/Marco Garcia)

A következő hetekben nő a veszélye egy robbanásszerű csúcskitörésnek a Kilauea vulkánban Hawaiion, mert a magma arra a részre szivárog, ahol az elmúlt héten lávakilövellések történtek. A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kéndioxid-kibocsátással járhat együtt – vélik szakértők.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzése szerint a május közepére várható, a csúcskráterből eredő kitörés akár 1,8 méter átmérőjű, több tonnás kőtömbök, akár 1,6 kilométerre töürténő kilövelésével járhat, A felszálló hamu akár 32 kilométeres körzetet is beboríthat.

Tina Neal, az USGS hawaii vulkánfigyelő hivatalának szakértője elmondta, a visszahúzódó lávató az 1924-es csúcskitörés előtt megfigyelt körülményekre emlékeztet. Az akkori kitörés egy halálos áldozatot követelt, és nyomában a kráter 17 napon át lövellt köveket, hamut és port a levegőbe.

David Ige hawaii kormányzó bejelentette, hogy a közelben lévő geotermikus erőműben meggyorsították az ott raktározott gyúlékony gáz elszállítását. A mintegy 189 ezer liter pentán maradéktalan áthelyezését csütörtök estére ígérik az illetékesek.

A Kilauea vulkán a csúcskráterétől mintegy 40 kilométerre keletre fekvő kürtőiből meginduló lávakilövellései 36 épületet – köztük 26 lakóházat – tettek tönkre a múlt héten Hawaii Nagy Szigetén, továbbá mintegy 2000 helyi lakost kényszerítettek otthona elhagyására.

A vulkán 35 éve folyamatosan aktív. Ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be az USGS szerint. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

Borítókép: Áldatlan állapotok / MTI/AP/Marco Garcia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!