Légi túra a vörös bolygón

2019.04.02. 11:50

NASA-tesztrepülés: helikoptert küldenének a Marsra!

A Földön mindennapos helikopterrel repülni, de teljesen más a több százmillió kilométerre lévő Mars légkörében. Például azért, mert a marsi légkör sűrűsége csak egy százaléka a Föld légkörének.

Tesztrepüléseket hajtottak végre a 2020-ra tervezett Mars-utazás helikopterével az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei a NASA pasadeniai bolygókutató intézetében (JPL). Az 1,8 kilogramm súlyú jármű a tervek szerint 2021-ben érkezik a vörös bolygó felszínére egy marsjáróhoz erősítve. Néhány hónappal később fogják munkába állítani és elvégezni vele az első, mintegy 90 másodpercig tartó tesztrepüléseket – olvasható a NASA honlapján.

A tesztrepülések többségének célja, hogy demonstrálják, miként lesz képes működni a Marson, hogyan működik a vörös bolygón uralkodó hőmérsékletek közepette. Képes-e a helikopter túlélni a marsi hideget és működőképes maradni, amikor éjszakánként akár mínusz 90 Celsius-fokra süllyedhet a hőmérséklet – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

„Az első marsi repülésre készülve mintegy 75 percet repültünk egy helikoptermodellel, amely igen hasonló volt a mi helikopterünkhöz. A marsi repülésre szánt helikopterrel végzett minapi teszt volt azonban a valódi durranás. Látnunk kellett, hogy megfelelően működik-e”

- idézte MiMi Aungot, a Mars Helicopter-program pasadenai projektmenedzserét a NASA közleménye.

A Földön mindennapos helikopterrel repülni, de teljesen más a több százmillió kilométerre lévő Mars légkörében. „A marsi légkör sűrűsége csak egy százaléka a Föld légkörének„, magyarázta Aung.

„Legközelebb már a Marson fogunk repülni. A helikopter működtetése igen ritka légkörben csak az egyik kihívás. A próbarepülésnél el kellett vennünk a Föld gravitációjának kétharmadát is, mivel a Mars gravitációja jóval gyengébb”

- mondta Teddy Tzanetos, a helikopter tesztrepüléseinek vezetője.

A helikoptert 2020 júliusában tervezik a marsjáróval útnak indítani egy Atlas V hordozórakéta fedélzetén a floridai Cape Canaveralról. A tervek szerint 2021 februárjában fognak megérkezni a vörös bolygóra.

Borítókép: A NASA Mars Helicopter csapata vizsgálja a repülő modellt egy vákuumkamrában 2019. február 1-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!