tehetség

2018.01.05. 21:24

Jégvárként is pompásan fest a moszkvai Vörös tér (videó)

Az idei Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztiválon elképesztő alkotások születtek.

Visitors look at ice sculptures on the opening day of the annual Harbin Ice and Snow Sculpture Festival in Harbin, in China's northeast Heilongjiang province on January 5, 2018. The festival, featuring dozens of huge ice sculptures lit up by coloured lights, attracts hundreds of thousands of visitors annually. / AFP PHOTO / GREG BAKER

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Greg Baker

A moszkvai Vörös teret és a bangkoki Smaragd Buddha templomot ábrázoló jégszobrok is helyet kaptak a világ legnagyobb jégfesztiválján az északkelet-kínai Harbinban.

Az idei Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztiválon sorakozó alkotások egy része a Hszi Csin-ping kínai elnök által meghirdetett egy övezet, egy út tervre reflektál: a sokmilliárdos kezdeményezés célja, hogy elmélyítse Kína gazdasági és kulturális kapcsolatait nyugati és déli szomszédjaival, egészen Kelet-Afrikáig, vasútvonalak, kikötők és egyéb infrastrukturális beruházások révén.

Mindezek fényében Han Csenkun jégszobrász a legendás Selyemút alapján alkotta meg idei művét. Mint felidézte: „hajdanán a Selyemúton keresztül, tevékkel és lovakkal szállították Kínából a nyugati világba a pompás árukat”.

A február végéig tartó fesztivál legfőbb látványosságai már a héten a látogatók elé tárultak és várhatóan hatalmas tömeget fognak Harbinba csalni a kínai holdújév alkalmából rendezett ünnepségek is (február 15-23). Az év ezen időszakában a hőmérséklet akár mínusz 18 Celsius-fok alá is csökkenhet a térségben.

A harbini turisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben 18 millió látogatót vonzott a fesztivál és 28,7 milliárd jüan idegenforgalmi bevételt hozott a városnak.

A fesztiválhoz tartó egyik park több mint kétezer jégszobrának elkészítéséhez szükséges 180 ezer köbméternyi jeget csaknem ezer munkás gyűjtött be a szomszédos folyóból. Az esti órákban a szobrokat színes fényár borítja be.

A jégszoborversenyek mellett a programokban szerepel téli úszás, jéghoki, síelés és hóbiciklizés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!