Ország-világ

2020.09.07. 12:15

Átlátszó maszkok készülnek siketek és nagyothallók számára

Újfajta, átlátszó maszkokat készíthet két francia cég a siketek és nagyothallók kommunikációjának segítése érdekében. A maszk előnye, hogy többször is mosható, az ára viszont elég borsos.

Fotós: AFP

Egyre több francia város teszi kötelezővé a maszkviselést közterületen és szabad térben is, ami sokat segít a vírus terjedésének megelőzésében. A kommunikációt azonban rendkívül megnehezíti a siketek és nagyothallók számára, mivel a maszk anyaga elnyomja az emberi hangot, a szájat takaró maszk miatt pedig képtelenség szájról olvasni – írja a V4NA hírügynökség.

Az átlátszó maszk ötlete egy francia cég alapítójától és vezetőjétől származik. Nathalie Birault 12 éves korában szembesült azzal, hogy súlyos halláskárosodásban szenved, ezért, hogy sorstársain segítsen, létrehozta az Odiora nevű vállalatot, amely ékszer formájú hallókészülékeket gyárt és értékesít. Most is az vezérelte a cégvezetőt, hogy segítsen a halláskárosultakon, ezért

kifejlesztettek egy olyan maszkot, amely a száj előtti részénél átlátszó, így könnyedén lehet szájról olvasni, ami lényegesen megkönnyíti a kommunikációt.

Az ötlet még a karantén ideje alatt, március közepén született meg a lyoni régióban, a Fegyverzeti Főigazgatóság (DGA) pedig nemrégiben jóváhagyta a gyártását a nagyközönség számára is.

Nathalie Briault ügyfelei között

nem csak olyanok vannak, akik hallásproblémával küzdenek, olyanok is keresik az átlátszó maszkokat, akik szeretnék láttatni a többi emberrel az arckifejezéseiket, ezért el is nevezték a maszkot mosolymaszknak.

A terméket örömmel fogadta Sophie Cluzel, a francia fogyatékkal élőkért felelős államtitkár is, aki júliusban a parlament ülésén átlátszó maszkban jelent meg, hogy népszerűsítse azt, és felhívja a figyelmet, hogy szükség van rá.

Jelenleg többféle átlátszó maszkot is lehet kapni Franciaországban, de egyik sem olcsó. Az Odiora által gyártott mosolymaszk ára 13 és 15 euró között van a mintától függően, egy másik cég terméke, a Masque Inclusif ennél valamivel olcsóbb, már 10,90 euróért megvehető.

Az ár kicsit soknak tűnhet, de a maszk nem csak egyszer használatos, több mint 20-szor mosható. Nathalie Briault úgy véli, hogy

az ár jelentősen lecsökkenne, ha sikerülne olyan népszerűségre szert tenni, hogy nagy mennyiségben állíthassák elő, jóval olcsóbban.

A Le Figaro napilapnak nyilatkozott egy férfi, aki két siket kisfiú édesapja. Elmondta, hogy a gyermekei iskolájában is nagy szükség lenne az átlátszó maszkokra, mert attól tart, hogy fiai le fognak maradni a többiektől, mivel nem értik, hogy mit mondanak a tanáraik.

Jérémie Boroy, a fogyatékossággal élők bizottságának elnöke szintén úgy gondolja, hogy nagy szükség van az átlátszó maszkokra, melyeknek gyártását szerinte minél előbb iparosítani kellene, hogy lecsökkenjen az áruk és így mindenki számára elérhetővé váljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!