Étlapozó

2010.07.04. 07:50

A mami útja: 139 étterem után elköszön a gasztroterminátor

Egy időre elköszön az olvasóktól és a vendéglőtulajdonosoktól a somogyi gasztroterminátor, özvegy Zimbabwei Kálmánné, a karakán étteremítész.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Több mint három és fél év, 189 éttermi látogatás után leteszi a kanalat özvegy Zimbabwei Kálmánné, a Somogyi Hírlap megyeszerte híressé – hírhedtté... – vált gasztrokritikusa.

Egy borongós októberi délutánon kezdődött 2006-ban: kissé kalapáló szívvel léptem be a szentbalázsi Fenyves étterem ajtaján, tudván, igencsak nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen az elkövetkező években megannyi haragost magamra szabadítok, amikor megpróbálok reális képet adni a somogyi gasztroéletről. Amolyan vendéglői Tacitusként képzeltem el magam, aki harag és részrehajlás nélkül – Sine ira et studio; ezt még boldogult Kálmánomtól tanultam, akit a klasszikusok nagy rajongójaként ismert mindenki – próbálja meg feltérképezni a somogyi éttermi palettát.



Valahogy így kezdeném, ha most visszaemlékezéseimet kellene papírra vetnem. És persze, ha elég szentimentális lennék. Ám azt hiszem, az elmúlt cirka negyvenöt hónap alatt kiderült, a szívem kőből van. A gyomrom pedig vasból. Merthogy igencsak széles merítésből kellett válogatnom: világszínvonalú helyeken jártam, ahonnét legszívesebben akár el sem jöttem volna soha, ám bolyongtam a gasztrosivatag legkietlenebb vidékein is oázist keresve.
És persze kerestek engem is.


Néhány héttel azután, hogy az első sorokat papírra vetettem, egy vendéglősöket is magába foglaló szakmai szervezet gyűlésén már tárgyalandó napirendi pontként szerepelt tevékenységem, s néhány könnyűnek – illetve nehezen emészthetőnek – ítéltetett hely tulajdonosa összefogást sürgetett szerény személyem ellen. A Somogyi Hírlap szerkesztőségében állandó programnak számított a feldúlt vendéglősök csitítása, akik elérhetőségemet, majd ennek birtokában vélhetően véremet kívánták, szerencsére a kollektívának köszönhetően mindvégig megmaradt inkognitóm. Igaz, a lap „gazdagabb” lett néhány perrel...

Pedig a gasztroélet résztvevői serényen próbálkoztak. Néhány hónapnyi tevékenységem után jött a hír a Balaton-partjáról, hogy az egyik étteremben a tulajdonos letöltötte az internetről a lap munkatársainak portréképeit, s ezekkel tapétázta ki a konyhát, parancsba adva a személyzetnek, jól nyissák ki a szemüket, s ha gyanúsan ismerős alakot látnak betérni, kiemelt figyelemmel lessék kívánságait. Ha másra nem is volt jó ez a próbálkozás, legalább néhány újságíró megkülönböztetett elbánásban részesült.
Merthogy érezhetően volt hatása, haszna a hetente nagyjából két flekk terjedelemben közölt véleménysorozatnak. Magam is tapasztaltam változásokat, amikor egy-egy elmarasztaló megjegyzés után a későbbiekben visszatérve az inkriminált vendéglőbe láttam, korábbi kifogásaim érvényüket vesztették. Sőt, előfordult, hogy a hírem megelőzött.

Nézze meg, hogyan pontozott özvegy Zimbabwei Kálmánné!

Kőröshegyen például az egyik vendéglőben, ahová az önkormányzat munkatársai jártak ebédelni híre ment, hogy várható az érkezésem. Az odajárók meglepve tapasztalták, hogy egyik hétköznapról a másikra új terítők kerültek az asztalokra, de még a személyzet is új egyenruhát kapott – vagy jó fél évvel az eset után vetődtem csak el feléjük...
Merthogy nagyjából mindenhová eljutottam – százharminckilenc étteremben, vendéglőben, fogadóban, csárdában –, sok helyre többször is, miután úgy döntöttem, egyelőre elég volt. Elhatároztam, a balatonfenyvesi Gomba volt az utolsó, kissé belefáradtam a folyamatos jövés-menésbe, hogy a patikában már előre köszönt a szódabikarbóna és a No-Spa – rosszabb esetben a széntabletta... –, így hát egy időre leteszem a kanalat. Az általam legjobbnak ítélt somogyi konyhákat nyugodt szívvel ajánlom mindenki figyelmébe, a legtöbbjükbe, mint egyszerű vendég bizonyosan magam is feltűnök majd. És persze az sem elképzelhetetlen, hogy némi pihenő után, amikor végre új erőre kap a gyomrom, amolyan somogyi gasztroterminátorként visszatérek.
És ezt vehetik fenyegetésnek!


A legkellemesebbnek ítélt környezet

Arany Kakas

Nagyatád

Camelot

Siófok

Corner

Kaposvár

Czinege

Kaposkeresztúr

Diófa

Böhönye

Kastély

Gyékényes

Kistücsök

Balatonszemes

Manna Mia

Balatonföldvár

Mozivilág

Kaposvár

Nádas

Siófok

Öreg Halász

Siófok

Panoráma

Balatonszentgyörgy

Piknik

Siófok

Piroska

Siófok

Poseidon

Gyékényes

Royal

Kaposvár

A legjobbnak ítélt konyhák

Balogh

Csurgó

Calypso-kert

Siófok

Camelot

Siófok

Ce-Ma

Lábod

Gomba

Balatonfenyves

Kapos

Kaposvár

Kistücsök

Balatonszemes

Lóki

Marcali

Mala Garden

Siófok

Manna Mia

Balatonföldvár

Mauro

Zamárdi

Piroska

Siófok

Royal

Kaposvár

Viccolo

Kaposvár

Villa Curpad

Kiskorpád

A leggyengébbnek ítélt konyhák

Becsali

Balatonlelle

Borostyán

Balatonfenyves

Fogadó a Bárányhoz

Kaposvár

Fortuna

Nagyatád

Gulya

Fonyód

Hotel Peresa

Igal

Keresztúri Fogadó

Balatonkeresztúr

Koppány Vezér

Balatonlelle

Márka

Kaposmérő

Nádas

Mesztegnyő

Oportó

Kaposvár

Paprika

Balatonberény

Római Taverna

Szántód

Százlépcsős

Tab

Tommaso

Kaposvár

Vadász

Kaszó

Zöldfenyő

Marcali

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!