Friss hírek

2005.01.11. 17:26

Önkéntes nyugdíjpénztárak: nem számítanak tömeges pénzkivonásra

Az idén mintegy 180 ezer önkéntes pénztári tag kötelező tízéves megtakarítási ideje jár le, akiknek együttes megtakarítása 30-40 milliárd forint, ebből azonban nem feltétlenül következik, hogy tömeges pénzkivonásra kerül sor - mondta Szebelédi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogtanácsosa.

BAMA

Tavaly, a harmadik negyedévben a pénztárak mindössze 18,9 millió forint összegű tőkét és 15,6 millió forint hozamot fizettek  ki.
Szebelédi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az önkéntes  pénztárakból kivett pénz után szja-t és egészségügyi hozzájárulást  kell fizetni, csak a hozam adómentes. Az adókötelezettség mértéke a  tízéves periódus letelte után évente 10 százalékkal mérséklődik, s a  megtakarítás csak a 21. év után válik teljesen adómentessé. A  hozamot egyébként külön is ki lehet venni, de csak három évente. 

A pénztári területet érintő jogszabályváltozásokat ismertetve a  jogtanácsos elmondta: 2005. január 1-jén bevezették a tagi lekötés  intézményét, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 50  százalékát a tízéves várakozási idő leteltét követően fel lehet  használni banki hitelek biztosítékaként.    Tagi kölcsönt most már  több alkalommal is fel lehet venni az önkéntes pénztáraktól,  feltéve, hogy a korábbit a tag visszafizette. Erre a tagsági  jogviszony 4. évétől van lehetőség, továbbra is az egyéni számla  legfeljebb 30 százalékáig, egy évre. A tagi lekötést és a tagi  kölcsönt egyszerre nem lehet igénybe venni. A fedezetül szolgáló  összeget a pénztár zárolja. 

Az idei évtől változott az egészségpénztárak szabályozása is.  Egyszerűsödött az elszámolás menete, elegendő az egyszerűsített  számla, illetve a jogszabály által meghatározott bizonylat, ami  támogatja a kártyás rendszer elterjedését. Emelkedtek az egyes  célokra igénybe vehető összegkeretek. A sportcélú ráfordításoké  például a korábbi 70 ezerről 75 ezer (több személy esetén együttesen  115 ezer) forintra, a gyógyüdülésre, rekreációra igénybe vehető  keret pedig a korábbi 150 ezerről 160 ezer (több személy esetén  összesen 240 ezer) forintra.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!