Friss hírek

2013.04.02. 17:06

Döntő szakaszba érkeztek a szerb-koszovói egyeztetések

Döntő szakaszba érkeztek kedd délután Brüsszelben az uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói egyeztetések, amelyek célja, hogy a kétoldalú viszony normalizálása révén Belgrád és Pristina biztosíthassa a maga számára az EU-hoz való további közeledést.

MTI

A két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci először külön-külön tárgyalt Catherine Ashtonnal, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Médiaértesülések szerint Ashtonon kívül mindkettőjükkel konzultált az ugyancsak Brüsszelben tartózkodó Philip Reeker amerikai külügyminisztériumi illetékes. Délután Ashton, Dacic és Thaci hármas megbeszélésre ült össze.

A sorrendben immár nyolcadik ilyen szerb-koszovói miniszterelnöki találkozón az észak-koszovói szerbek helyzetét illetően próbálnak áttörést elérni. Az eddigi egyeztetések során odáig már eljutottak, hogy a térség négy szerb települése - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic - önkormányzati szövetséget alakíthat majd. Egyelőre tisztázatlan, hogy mire terjedhet ki e szövetség jogköre, felér-e majd az valamilyen érdemi autonómiával. 

A Szabad Európa Rádió szerb nyelvű hírszolgálata brüsszeli forrásból úgy értesült: az alapvető kérdésekre vonatkozó egyetértés körvonalazódik ugyan a felek közt, de egyelőre nem várható, hogy hivatalos megállapodást írjanak alá, mert még tisztázásra vár néhány, állítólag technikai jellegű részletkérdés.

Ashton a tervek szerint április 16-án készíti el jelentését arról, sikerült-e annyit előrehaladni a szerb-koszovói viszony rendezésében, hogy indokolt lehet az EU-csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának megadása az elvben már EU-tagjelölt jogállású Szerbiának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!