Gazdaság

2016.08.13. 17:03

Régi gazdanap, új kenyér

Szombaton a tizenegyedik gazdanapot tartották a siófoki földben termett búzából sütött új kenyér felszentelésével egybekötve.

Fónai Imre

Még tartott az első világégés, amikor a Siófok-környéki földművesek már gazdanapot szerveztek. Évtizede a 20. század eleji rendezvények helyszínétől kőhajításnyira, a kiliti Kersák lovastanyán elevenítették föl a hagyományt, s szombaton már a tizenegyedik gazdanapot tartották a siófoki földben termett búzából sütött új kenyér felszentelésével egybekötve. A gazdaünnepek hagyománya azonban száz évnél is régebbre nyúlik vissza. Amint arra az áldást mondó Bozsoki Sólyom János kiliti református lelkész emlékeztetett, Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a 19.század végén kirobbanó, egymást érő aratósztrájkok fegyveres, csendőri megfékezése helyett inkább országszerte aratóünnepeket kezdeményezett, a paraszti társadalmakban felgyülemlett feszültség oldására.

„Hasonló a mennyek országa a kovászhoz” – idézett a lelkész Máté evangéliumából, hozzátéve: – Krisztus urunk egy palesztinai asszony hétköznapi tevékenységéhez, a kenyér készítéséhez hasonlítja Isten országát. Isten igéje az a bizonyos kovász, mely képes mindünk életében örök életre szóló változásokat végbevinni.

A kiliti városrész református parókiája egészen közel esik a hosszú évtizedek óta működő pékséghez, Bozsoki Sólyom János fel is idézte, hogy nyári alkonyatkor, amikor a frissen sülő kenyér illata tölti be a környéket, jó a csillagos égre emelt tekintettel hálát adni a teremtőnek, hogy „még mindig van mit az asztalra tenni”.
Gárdonyi Máté katolikus plébános arról beszélt: ilyentájt nemcsak az új kenyérért, hanem nemzetünk békéjéért is hálát adunk.



Idén is a regionális szántóverseny döntője, díjugrató és kettesfogathajtó verseny, valamint természetesen főzőverseny tarkította a siófok-kiliti gazdanapot, a végén pedig földműves utcabál. A 2010-es rendezvényen Ángyán József államtitkár vendégeskedett, s tett hitet a gazdák előtt a családi gazdaságok erősítése mellett. Tavaly Nagy Imre államtitkár arról beszélt a Kersák lovastanyán: társadalmi vita előtt áll az állami földek árverésre bocsátása. Ami mára a végkifejletéhez ért, s éppen Ángyán mondja azt ma ennek kapcsán, hogy „ki is alakult a valahai feudális nagybirtokrendszer modern mása”.

Jövőre, a tizenkettedik gazdanapon nemcsak arról lehet elmélkedni, hogy honnan hová jutott a vidéki gazdatársadalom az elmúlt években, akár évszázados kitekintést is lehet tenni, hiszen akkor lesz éppen száz éve az első kiliti gazdanapnak.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!