Gazdaság

2010.04.24. 13:44

Nagy a káosz, még a szakemberek is csak találgatnak

Nagy a bizonytalanság, kivárnak a munkáltatók, vagy „felveszik” az eddigi alkalmi dolgozójukat.

Varga Andrea

Javulnak a munkanélküliségi mutatók, holott nem lett több álláshely. Jó esetben fehéredik kicsit a somogyi gazdaság.

Nevében egyszerű, a gyakorlatban bonyolult – állítják a könyvelők és a munkáltatók az alkalmi munkavállalás új szabályozása, az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán. Április elsejétől az alkalmi munkavállalói (AM) könyvet és a közteherjegyet felváltotta az elektronikus bejelentési kötelezettség, s a jelenléti ív. Egy csurgói munkaügyi fórumon egy könyvelő azt mondta: a változással járó megnövekedett adminisztráció elsősorban a kisvállalkozókat érinti rosszul.

A kisvállalkozónak ugyanis nincs saját embere a munkaügyi, bérügyi statisztikai feladatok elvégzésére. S mivel közvetlenül a munkakezdést megelőzően kell bejelentést tenni az adóhivatalnak, „mozgalmasak” lesznek a reggelek.

Kiderült az is: a könyvelők sincsenek tisztában a részletekkel. Legalábbis szerkesztőségünk több könyvelőt is szeretett volna megszólaltatni e témában, de sikertelenül.

Tarrné Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári kirendeltségének igazgatója elmondta: a napokban éppen ezért szerveztek Kaposváron munkáltatói fórumot, rengeteg érdeklődővel.

– Van, aki azért nem vesz fel alkalmi munkavállalót, mert nem látja át a szabályozást, inkább kivár, nem akar bírságot fizetni – mondta Tarrné Törzsök Piroska. – Másrészt a munkáltató nem szívesen kerül kapcsolatba az APEH-hel, inkább a normál foglalkoztatást választja, s felveszi az eddigi AM-könyvest. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál egyébként – ha nem szabályosan jár el a munkáltató – nagyobb a lebukás veszélye, mint az AM-könyvnél volt.

Megtudtuk: az alkalmi munkavállaló egy munkáltatónál – megszakítás nélkül – legfeljebb 5 egymást követő naptári napot dolgozhat; ez egy hónapban 15, évente 90 nap. Az ötödik nap végén azonban minden esetben el kell számolni a dolgozóval. Tulajdonképpen annyiszor történik bérszámfejtés, ahányszor az alkalmi munkavállaló abbahagyja tevékenységét.

A mezőgazdasági munkánál egy előny is akad: ha szabályosan beragasztottak egy bélyeget korábban, majd egy óra múlva megeredt az eső, s a munka emiatt abbamaradt, akkor a bélyeg elveszett. Az elektronikus rendszerben ezzel szemben nemcsak bejelenteni, hanem lemondani is lehet a munkát. Az elektronikus bejelentés viszont felvet még egy problémát: a munkáltatónak kell egy hordozható számítógép is...

Igaz, júliustól SMS-ben is megoldhatja a bejelentést. Egy málnaszezonban azonban, ha ötvenen dolgoznak a földjén, akkor délig mást se csinál, mint SMS-t írogat és küldözget...



Olvasó Györgynétől, a csurgói munkaügyi kirendeltségvezetőtől azt hallottuk: a kistérségben már most tapasztalják, hogy inkább bejelentik normál munkavállalónak az eddigi alkalmit, s ez valószínűleg nagyon hamar meg fog látszani a statisztikán, „szépülnek” a számok.
– Lehet gazdaság kifehérítési hatása az egyszerűsített foglalkoztatásnak – erősítette meg Tarrné Törzsök Piroska is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!