Gazdaság

2014.08.13. 08:09

Fényévekre a fővárostól: leszakadóban a somogyi járások

Somogyból csak a siófoki járás fért fel az ország ötven legfejlettebb járása közé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság-és Vállalkozási Intézetének adatai szerint. A kutatás a tavalyi GDP alapján állította sorrendbe az egyes térségeket. Az elemzés azt mutatja, hogy Magyarország egyre markánsabban két részre szakad.

K. G.

A főváros és környéke, valamint az észak-nyugati régió adja azt a területet, amely az EU-hoz minden tekintetben egyre jobban kötődik, gazdaságilag és társadalmilag fejlődik, ezzel szemben az ország többi része egyre inkább elkülönül az európai átlagtól. A megosztottságot jól jelzi, hogy az ország teljes GDP-jének a felét a Közép-Magyarország adja. Az egy lakosra jutó bruttó hazai össztermék a főváráson kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében magasabb az átlagosnál. A rendszerváltozás utáni gazdasági folyamatok egyértelmű nyertesei az észak-dunántúli és a főváros környéki területek. A külföldi tőke is ide érkezett inkább, és a beruházások harmada is itt létesült az elmúlt néhány évben, ezért nem valószínű, hogy a folyamat megállna.



Az összesítés arra fókuszál, hogy megmutassa a leggazdagabb és a leghátrányosabb helyzetű járásokat. A nyolc somogyi járás közül csak Siófok tudott felkapaszkodni a lista elejére a 34. helyével. Fonyód a 64. pozíciót foglalja el, a kaposvári járás a 75. lett. Ezután egy nagyobb szakadék következik, majd a nagyatádi járásra bukkanhatunk a 132. helyen, míg a tabi a 157. helyet birtokolja. A barcsi, a csurgói és marcali járás nem szerepel az első 176 hely egyikén sem. Érdekesség, hogy a Somogyban megtermelt GDP értéke 1994-ben magasabb volt, mint 2010-ben: ha az országos átlagot 10 egységnek vesszük, megyénk húsz éve 76-os mutatót produkált, míg 2010-ben – a listán az utolsó értékelt évben – viszont csak 64-est. Ugyanebben az időszakban a velünk egy szintről induló Tolna megye értékei növekedtek.

Helyezés

Járások

Járási fejlettségi mutató

1.

budai kerületek

4,48

2.

győri

4,48

3.

budakeszi

4,44

 

 

34.

siófoki

3,84

 

 

64.

fonyódi

3,44

 

 

75.

kaposvári

3,08

 

 

132.

nagyatádi

2,36

 

 

157.

tabi

2,16

 

 

176.

bácsalmási

1,68

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!