Gazdaság

2016.07.19. 16:42

A gazdaság fehéredik, de a bizalom még nem állt helyre

Szakemberek állítják: az arra jogosult szervezetek egyre nagyobb lendülettel próbálják meg kiszűrni a kétes hátterű vállalkozásokat és komoly erőket mozgósítanak a szerencselovagok felderítésére.

Harsányi Miklós

Az Opten céginformációs szolgáltató friss felmérése szerint 13 315  új céget alapítottak hazánkban az első félévben, ami 7,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret.

Somogyot – a cégfluktuáció szempontjából – az átlagos megyék közé sorolták: január és június között 235 céget alapítottak, 387 megszűnt és 81-et felszámoltak.
Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke kedden azt mondta: a társaságok egy része még mindig kényszervállalkozás, s lényegében szinte csak a statisztikában játszanak szerepet, a helyi gazdaságban kevésbé. Nincs kellő tőkéjük, korlátozott az üzleti lehetőségük, s nem tudnak betörni a piacra. Számos olyan vállalkozás is található ezek között, amelyet fiatalok indítottak el, de nincs elég anyagi forrásuk a folytatáshoz.
– Miközben a közismert nehézségek dacára újabb cégek jönnek létre, addig szép számmal szűnnek meg a régiek – hangsúlyozta. – Szerintem az építőiparban még erőteljesebben érzékelhető majd a folyamat, különösen a második félévben, egyre kevesebb megrendelére van kilátás.



Az  Opten beszámolója szerint 2016 első félévi adatai több szempontból is rámutatnak a jelenlegi vállalkozó környezet változásaira. Mivel még mindig jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak, így elmondható, hogy a cégek körében tovább folytatódik az a tisztulási folyamat, amely már évek óta tart. Az alakuló cégek számának emelkedése viszont új jelenség. Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az új társaságok alapításában tapasztalható növekedés technikai és gazdasági hatások eredőjének tudható be. A kormány intzékedései – a piacra lépés feltételeinek szigorítása, a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének kiterjesztése, kötelező feltőkésítés – hatására a magyar gazdaság némileg fehéredik, ám a vállalkozói bizalom helyreállásáról, illetve gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk.

Ugyanakkor még mindig magas – az elmúlt évhez hasonlóan közel kétszerese – a törlések száma az alapítások számához viszonyítva. Idén január és június között 24 601 vállalkozás szűnt meg jórészt a cégbíróságok tisztogató munkájának köszönhetően.
Budai Ferenc rámutatott: a tisztán látás, a tervezhetőség alapelvárás a gazdasági életben. Ha maradéktalanul sikerül valóra váltani a korábban is sűrűn hangoztatott szakmai elképzeléseket, akkor minden bizonnyal tovább szűkül majd az ügyeskedők mozgástere, kevesebb gondot idézhetnek elő a trükköző, másokat tudatosan átejtő vállalkozók.

– Azok a cégek, amelyek nem juttatják el határidőre a beszámolójukat, első nekifutásra jókor büntetést kaphatnak, utána kényszertörlik a szabályszegőket – emelte ki Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke. A szakember a jogszabályok következetes alkalmazását kiemelten lényegesnek tartja, tovább egyszerűsítené a szakterületen alkalmazott előírások körét.
Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint számos kisebb vállalkozás lehet jelenleg is térségünkben, amely formálisan működik, ám nem végez érdemi, árbevételt produkáló tevékenységet, fontosnak nevezte a cégvilág tisztulási folyamatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!