Gazdaság

2016.11.30. 08:54

Nem sok jót ígér a gazdálkodóknak a változó terményár

A 70200 hektárnyi kukorica közel 98 százalékát már betakarították, a hozam számos térségben átlagon felüli, az árak viszont megalázóan alacsonyak.

Harsányi Miklós

Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke szerint sok agrárvállalkozó szélmalom harcot vív: a bevétel épp csak a napi termelés folytatását biztosítja, a komolyabb fejlesztéshez szükséges forrásra már képtelenek előteremteni a pénzt.



- Nehéz elfogadni, hogy időről időre a termelők ugyanazokkal a gazdasági-pénzügyi problémákkal szembesülnek, mint korábban - mondta lapuknak hétfőn Baranyai Sándor. - Ez különösen az idény vége felé szembetűnő. Nyilván mindenki kedvezőbb árakban, kiszámíthatóbb piaci viszonyokban reménykedik, aztán újra és újra előjönnek a régi gondok: a megalázóan alacsony árak, a sebtében módosított szerződéses feltételek.
A szakember kifejtette: most az egyik leglényegesebb teendő, hogy a maradék kukoricát betakarítsák a gazdaságok, az értékesítés lesz a következő feladat. Az viszont már látszik, hogy 2016 sem kiemelkedő jövedelmezőségű évként vonul be a gazdaságtörténetbe. Az szerinte édes kevés, hogy a napi munkához szükséges pénz nagy kínlódások árán előteremtik, ennél azért többre van szükség. Ha fejlesztésre, műszaki korszerűsítésre nem áll elegendő keret, akkor a lemaradás előre borítékolható, ezt a luxust viszont egyetlen gazdasági ágazat sem engedheti meg magának. Baranyai Sándor amondó: a növénytermesztők sorsában osztoznak az állattartók is. Súlyos nehézségeket éltek át a tejtermelők, gondjaikról a társadalom értesülhetett, amikor demonstrációkat, tiltakozásokat tartottak az idén.

Az elnök szerint a nehézségek özöne ellenére számos termelő kitart, ebben nyilván az állattartási kötelezettséggel kapcsolatos előírások is szerepet játszanak.
- Úgy gondolom, hogy az következett be, amit szövetségünk régen megjósolt: a nagy állatlétszámú, a hatékonyságot stratégiai kérdésként kezelő vállalkozások bírják az iramot - emelte ki. - Ők is persze csak hihetetlen erőfeszítés árán maradtak a porondon, s korántsem biztos, hogy jövőre számottevően enyhülnek a feszítő gondjaik. A sertéságazatban is bőven akadnak gazdasági gondok, dacára az olykor hallható optimista véleményeknek.

Somogyban közel 53 ezer hektárnyi őszi búzát már elvetettek. Baranyai szerint ez is alátámasztja a közvélekedést, miszerint a gazdálkodók alapvetően optimista emberek. Úgy látja: az agráriumban szükség van az összefogásra, a szakmailag megalapozott álláspontok hiteles tolmácsolására, csak így várható megoldás a problémákra. Az elnök, aki közel két év állt munkába a somogyi szövetségben, azt mondta: sikernek ézi, hogy a gazdálkodók közötti bizalom tovább erősödött. - Ahhoz, hogy versenyképes maradjon a somogyi agrárgazdaság,
 oktatásra, továbbképzésekre is szükség van - mondta. -  Szövetségünk nyitott, lehetőségeihez mérten segíteni akar, ezért november végén a Munka Törvénykönyve agráriumra gyakorolt hatásairól és az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésével kapcsolatos tapasztalatokról szervezünk rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!