Gazdaság

2017.07.02. 08:30

Beruházás tartja lendületben a helyi gazdaságot

Összesen 10,8 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg az első negyedévben a somogyi székhelyű gazdasági szervezetek, ez összehasonlító áron számítva húsz százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Harsányi Miklós

A KSH felméréséből az is kiderült: a felhasznált forrásokból az egyötödnyi részesedéssel bíró mezőgazdaságban megduplázódott, a 35 százalékos részarányú feldolgozóiparban csaknem hattizeddel bővült a beruházások volumene. A feldolgozóiparban megvalósult fejlesztésekből a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás 35, az élelmiszeripar 27, a fémfeldolgozási termék gyártása 22 százalékkal részesedett. Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke kérdésünkre pénteken kifejtette: a beruházások révén javulhat a somogyi vállalkozások versenyképessége, nő a foglalkoztatás, s hatékonyabbá válik a termelés. Fontosnak nevezte, hogy a nagyvállalati körön kívül a kkv-szektorban is minél nagyobb arányú fejlesztési projektek valósuljanak meg.


– Beindultak az építkezések, Somogy megyén belül Kaposvár a beruházásokat tekintve kiemelkedő helyen áll – hangsúlyozta. – A nagyobb fejlesztéseken kívül számos lakás, családi ház épül térségünkben, ám lényeges, hogy a kisebb vállalkozások is rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a változó piaci igényekhez. Ehhez viszont új gépekre, műszaki felszerelésekre van szükség. Úgy vélem, hogy hasznos lenne, ha a fejlesztést célzó pályázatoknál a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak is további lehetőséghez jutnának. Meggyőződésem: egyértelműen kedvezően befolyásolja a foglalkoztatási helyzetet, ha a kkv-szektor erősödik. Így egyre több szakmunkásra lesz szüksége a gazdaságnak, többek közt kőművesekre, festőkre, villanyszerelőkre és burkolókra is.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!