átlagkereset

2018.08.26. 12:00

Béremeléssel építkeznek a somogyi vállalkozók

A KSH legfrissebb adata szerint júniusban a bruttó átlagkereset 329 ezer 600 forint volt, 11,2 százalékkal magasabb, mint egy éve. A somogyi ipari és agrárvállalkozások is fizetést emeltek, megyénkben az első félévben 266 ezer 746 forint volt az átlagkereset,

Harsányi Miklós

– Az első félévben 15 százalékkal emelkedtek nálunk a bérek – mondta Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója. – A kötelező minimálbér-emelésnél nagyobb mértékben nőttek a keresetek, jelenleg közel 247 ezer forint a havi átlagfizetés.

Csaknem 300 dolgozónak biztosít folyamatos munkát az ipari vállalkozás, a kiegyensúlyozott termelés feltétele az újabb számottevő béremelés. Tallián Attila szerint nincsenek irigylésre méltó helyzetben, mivel a külföldi üzletkötésnél nem tudják továbbhárítani a növekvő bérkiadásokat. Ráadásul náluk is egyre inkább érezhető a munkaerőhiányból fakadó probléma, s manapság már betanított munkásokat is nehezen találnak.

Kevés a jelentkező, s akik mégis megpróbálnak munkába állni, azok közül jó néhányan nem teljesítik az előírt követelményeket: volt, aki próbaidő alatt ittasan jelent meg a munkahelyen, más igazolatlanul hiányzott. A cégvezető rámutatott: kizárólag felkészült, gyakorlott szakembergárdával érhetnek el tartós üzleti sikereket, ezért a dolgozni vágyó, szorgalmas szakmunkások jelentkezését a következő hónapokban is várják.

A Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt. és a reprezentatív munkavállalói érdek képviseleti szervezetek között tavaly megállapodás jött létre, mely rögzítette a 2017-es, 2018-as és 2019-es bérfejlesztéseket.

– A bérek az idén is jelentősen növekedtek – tudtuk meg. – Az autóbuszvezetők bérfejlesztése 15 százalék volt, s az emelések eredményeként a társaságnál január elsejétől a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete eléri a 290 ezer forintot, a buszvezetőké a 320 ezer forintot. 2019-ben öt százalékos bérnövelést hajtanak végre a társaságnál, a részletekről – a reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezetekkel – január 31-ig jön létre a megállapodás.

Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a mezőgazdaságban éppúgy lépést kell tartani a változásokkal, mint a nemzetgazdaság egyéb ágazataiban. Náluk az idén közel 20 százalékos béremelésről született döntés.

Feil Dávid, a balatonszentgyörgyi Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt. elnöke hangsúlyozta: 2018-tól nyolc százalékkal több fizetést adnak a dolgozóknak, akik a jó teljesítményért külön díjazással is számolhatnak. Kiemelt munkák idején – például aratás – magasabb órabért kereshetnek, s prémiumot is adnak. Ez általában egy havi fizetésnek felel meg, aki huzamos ideje dolgozik, másfél havi összeget vehet fel.

Javuló gazdasági teljesítmény

– Az előző évek hazai gazdasági növekedési adatait figyelembe véve 2019-ben is számítani lehet az általános béremelésre – hangsúlyozta Keresztes Péter, a VOSZ megyei elnökségének tagja. – Somogyban is egyértelműen érzékelhető a változás, a cégek egyre többet fizetnek a dolgozóknak. A javuló gazdasági teljesítményen kívül a munkaerőhiány is szerepet játszik a folyamatban, számos helyen már nemcsak az új dolgozók felvétele jelenthet nehézséget, hanem a meglévők munkatársak megtartása is. Bérverseny alakult ki Somogyban is, nem ritka, hogy a vállalkozások egymástól csábítják el az alkalmazottakat.

Így a fizetésemelésen kívül az egyéb támogatásoknak is lényeges szerepe lehet. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-nél a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók idén 240 ezer forint kafetériát kapnak. Az ingyen autóbuszbérleten kívül üzemorvosi szolgáltatást is igénybe vehetnek, s lehetőség nyílik a munkáltatói lakáskölcsönre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában