indulhat a termelés?

2018.09.15. 12:30

Decemberre befejeződhet a vízvári földgáztelep kiépítése

Gőzerővel zajlik az építkezés a vízvári földgáztermelő kutak környékén. Ahogyan arról korábban elsőként beszámoltunk, az idén márciustól indították el a beruházásokat a településen.

K.G.

Most is folyik a munka a vízvári telep építésén. Más munkálatok azonban már a végük felé közelednek.

– Jól láthatóan kiépült már a vezetékrendszer Babócsáig – felelte kérdésünkre Kozma László polgármester. – A vízvári telep kiépítése az alapozással és az útépítéssel folyik. A kutak környezetét átalakították. Olyan információim vannak, hogy december közepére elkészülnek a kivitelezési munkákkal. Hét kutat kötnek be a vízvári telepre, és onnan továbbítják a földgázt a babócsai befogadóállomásra. A kondenzátumok, vagyis a kitermelt cseppfolyós kőolajszármazékok elszállítása tartálykocsikkal történhet majd, ahogyan a jelenleg is termelő bélavári kutak esetében történik. A vízvári telepen azonban ennek mennyisége várhatóan nagyobb lesz majd.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. lapunkhoz eljuttatott korábbi közlése szerint a magyar földgáztermelés jelenleg naponta körülbelül négy-ötmillió köbméter, és a lakossági földgázhasználat mintegy ötödét hazai földből termelik ki. Magyarországon nyolcvan éve folyik szénhidrogén-bányászat, bár a mezők jelentős része már elöregedett, elapadt, vagy különleges mérnöki tudásra van szükség ahhoz, hogy folytatódjon rajtuk a termelés. A Vízvár környékén termelő kutak még 2017-ben mintegy százezer köbméter földgázt és huszonöt tonna könnyű olajat, úgynevezett kondenzátumot adtak naponta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában