RB kapitány

2019.03.29. 21:50

Előkerült a magyar Jimi Hendrix 30 éve eltűnt hangszere

Eredeti tokjában, viszonylag jó állapotban pihent több évtizeden át a legendás gitár.

Már jó 30 éve csak szóbeszédből lehetett sejteni, hogy éppen hol, kinél lehet a magyar Jimi Hendrixként is emlegetett Radics Béla legendás gitárja. Azonban egy ügyvéd szabadidejében, többévnyi munkával megszerezte a bíbor és fekete Gibsont – adta hírül az Origo.

Egy egész korszakot határozott meg Radics Béla, a magyar gitárkirály. Sajnos rövid pályafutása alatt nem tudott átütő sikert elérni. Nem jelent meg lemeze, természetesen tévében sem szerepelhetett. Olyan karakter volt, akit az akkori rendszer nem fogadhatott el. Kültelki srác volt, angyalföldi, és hiába mozgatott meg tízezernél is több embert az I. kerületi Ifiparkban, az országos elismertség, a hivatalos támogatás elmaradt. Súlyos alkoholbetegként 1982-ben, mindössze 36 évesen halt meg.

Emléke természetesen nem kopott, de tény, hogy az a generáció, aki a '60-as, '70-es években tombolt a zenéjére, ma már nem a legfiatalabb. Ennél fogva a mai húszévesek legtöbbjének újként csenghet Radics neve. De a magyar könnyűzene történetében

elvitathatatlan a jelentősége.

És emlékezetének komoly lökést adhat, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ügyvéd, Kosik Kristóf hosszú évek munkájával előkerítette Radics Béla híres Gibson gitárját. Ez a hangszer annak idején 20 ezer forintba került, ami akkoriban egy budapesti lakás ára volt.

Az ügyvéddel és Radics Béla egykori élettársával, Miskolci Ilonával a 888.hu készített hosszú interjút. Ebben Kosik Kristóf elmondta, hogy azért indult a gitár keresésére, mert „az mindennél jobban kifejezi, hogy ki is volt ő (Radics Béla – a szerk.). 1982-ben meghalt, azonban 1988-ig nyomon lehetett követni a gitár történetét.

Halála után ugyanis a gitárra Póka Egon vigyázott. Aztán Ómolnár Miklós megírta az R. B. kapitány avagy pengék és halak című könyvet Radics Béláról, amit Póka Egon lektorált. Radics édesanyja viszont ezután visszavette a fia gitárját. Ettől kezdve hosszú évekig senki sem tudott semmit a gitárról. [...]

Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került.

Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt. Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert” – mondta az ügyvéd.

Állítólag a közeljövőben szerveznek néhány koncertet, ahol némi felújítás után látható és hallható is lesz a hangszer. A gitár állapotáról Kosik Kristóf azt mondta, hogy „eredeti tokjában, viszonylag jó állapotban pihent több évtizeden át a legendás hangszer. Ez részben rendkívül jó minőségének, részben pedig annak köszönhető, hogy megfelelő körülmények között tárolták. [...]

Persze anyagfáradás miatt egy-két dolgot ki kell cserélni a gitáron, így például a kontaktos potikat és természetesen a húrokat.” A húrláb és az egyéb, elöregedett alkatrészek cseréjét közjegyző előtt tervezik dokumentálni.

Radics Béla és a régi rendszer kapcsolatáról Kosik Kristóf azt mondta, „nagyobb tömegeket tudott megmozgatni, mint bárki más,

ezért tönkretette a kommunista rendszer,

ezért nem lehetett lemezfelvétele, és nem voltak tévéfelvételei sem. Ez pedig gyalázat. Hogy sikerült megtalálnunk és megvennünk a Kapitány gitárját, az reményeink szerint most aktuálisan hosszú időre előtérbe helyezi majd Radics Bélát és azt az egész mitikus zenei korszakot, aminek ő mindenki által elismerten a legkiválóbb képviselője és megtestesítője volt. A Kapitány gitárjával visszaadhatjuk a rock and rollnak az egészséges lábszagot ebben a sterilizált műanyag világban.”

Radics Béla egykori élettársa, Miskolci Ilona a lapnak többek között azt is mondta, „az a vesszőparipám, hogy mostanra már olyan sok embert rehabilitáltak azok közül, akiket meghurcolt a régi rendszer, de Bélát azonban nem. A miértre pedig nincs válasz. Úgy gondolom, hogy itt az ideje Béla hivatalos emlékezetbeli és szakmai rehabilitálásának is.”

Radics Béla jelentőségéről Kosik Kristóf azt mondta, „attól volt különleges Béla, hogy 1967-1968-ban megkérdőjelezhetetlenül

világszínvonalon játszott.

Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít.”

A P. Box A zöld, a bíbor és a fekete című dala Radics Béla emlékére készült. A dallam már korábban megvolt, de pihentették, majd Radics halála után újra elővették, és elkészült a szöveg is hozzá. A címben szereplő zöld szín a legnagyobb Radics-slágerre, a Zöld csillag-ra utal, a bíbor és a fekete pedig a híres Gibson gitárra.

Borítókép: magyarnemzet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!