Járvány

2020.10.07. 06:52

Megszűnhet az érintésmentes fizetés 15 ezer forintos limitje

Nem valószínű, hogy érdemes hosszabb távon alkalmazni az érintéses bankkártyák esetében a tavasszal megemelt limitet, amely szerint ötezer helyett csak 15 ezer forint feletti fizetéskor szükséges megadni a PIN-kódot. Az egészség fokozottabb védelme érdekében született tavaszi jogszabályról mára kiderült, hogy hosszú távon nem feltétlenül jár akkora előnnyel, mint amennyi kellemetlenséget okozhat.

Budapest, 2020. január 8. Egy diák bankkártyával vásárol az iskolai büfében a IX. kerületi Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziumban 2020. január 8-án. Az oktatási intézményben sajtótájékoztatón ismertették a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum "Foglalj.be" terembérlést menedzselõ és értékesítõ rendszerét. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Amikor a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések részeként április közepétől 15 ezer forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét, az egészségügyi szakvéleményekben hangsúlyos helyen szerepelt a különböző tárgyak felületi fertőzöttségének veszélye. Ezért a kormányrendeletnek is az volt a kiemelt célja, hogy minimalizálja a mindennapos vásárlások során a fertőzés veszélyét: a kevesebb érintés kisebb kockázatot jelent – írja a Magyar Nemzet.

„Mivel nem vagyok virológus, nem szeretnék abban a kérdésben egészségügyi szempontból állást foglalni, hogy a felületeken terjesztett kórokozó mennyire veszélyes, de a vírusvédelem ma már egyértelműen a cseppfertőzés elleni védekezésről szól. Így szigorúan banki, biztonsági szempontból nézve hosszú távon, különösen a vírusveszély elmúltával, érdemes lehet megfontolni a PIN-kód használata nélküli tranz­akciós limit lecsökkentését” – fejtette ki Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője.

Homa Péter rámutatott: a humán egészségügyi szempontok mellett a kezdetektől kevesebb szó esett arról, hogy a megemelt limit alkalmazása mennyire fokozza a készpénzkímélő fizetéshez kapcsolódó visszaélések esélyét. A 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli fizetési lehetőség alkalmazásával ugyanis egy elveszett vagy ellopott bankkártyáról tranzakciónként sokkal több pénzt lehet elkölteni, mint a hagyományos, ötezer forintos korlát mellett.

A magasabb limit pedig még akkor is komoly visszaélésekre ad lehetőséget, ha a bank, az érintéses kártyás fizetésnél, függetlenül az összegtől, bizonyos számú tranzakció után mindenképpen kéri a PIN-kódot. Miközben védi a kártyabirtokos pénzét az a szabály is, hogy a folyamatosan végzett, azonosító nélküli érintéses vásárlások során, 150 eurónak megfelelő forintösszeg elérése után mindenképpen meg kell adni a PIN-kódot.

A szakember felidézte: korábban, amikor a hazai piacon lévő nagy kártyatársaságok, a MasterCard és a Visa kialakították az érintéses bankkártyás fizetés szabályait, figyelembe vették az egyes országok adottságait és már meglévő gyakorlatát. Magyarországon az egyedi igények felmérésének összegzéseként döntöttek az egységes, ötezer forintos PIN-kód-limit mellett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!