Tánc és dal

2019.04.09. 16:36

A hit és a nemzet találkozik virágvasárnap a cívisvárosban

A virágvasárnapot ünnepli, valamint a Habsburg-Lotharingiai-ház 170 éve történt trónfosztására emlékeznek a hétvégén Debrecenben, ahol számos program, köztük térjáték, konferencia, táncelőadás, dalárdatalálkozó is várja az érdeklődőket.

A hit és a nemzet találkozik a hétvégén Debrecenben, amikor ugyanarra a napra esik a virágvasárnap és a trónfosztás évfordulója – fogalmazott Debrecen kulturális alpolgármestere kedden, a rendezvények sajtótájékoztatóján a helyi Kölcsey Központban.

Komolay Szabolcs emlékeztetett rá, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg.

A trónfosztás évfordulója az idén egybeesik a virágvasárnappal, amit Debrecen polgárai az önkormányzat, a honvédség és az egyházak együttműködésével a Dominica Palmarum programsorozattal és újra dalárdatalálkozóval tesznek emlékezetessé – tette hozzá.

Komolay Szabolcs felidézte:

Debrecen 1849. januártól május végéig volt az ország fővárosa, az ezzel összefüggő, az év eleje óta tartó megemlékezések egyik csúcspontja lesz a hétvégi programsorozat.

Egyebek között térjátékot rendeznek a Nagytemplom előtti Kossuth téren, Haza, nemzet, szuverenitás címmel tudományos konferencián elemzik azt, miként hatottak az akkori debreceni események a magyar jogállamiságra, lesz virágvasárnapi körmenet, dalárdatalálkozó, este a Csokonai Színházban pedig nagyszabású táncjáték a Hajdú néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes részvételével – sorolta az alpolgármester.

A dalárdák a nemzeti érzés műhelyei

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, a dalárdatalálkozó ötletgazdája felidézte: Debrecenben nagy hagyománya van a dalárdáknak. Példaként említette, hogy Maróthy György polihisztor professzor 1739-ben alapított dalárdát a városban, és a Kollégiumi Kántus is dalárdaként működött. Erkel Ferenc szervezésében és dirigensi közreműködésével 1868-ban 60 kórus részvételével rendeztek dalárdatalálkozót, az 1929-ben tartott hasonló eseményen pedig 202 dalárda vett részt – sorolta.

Ma újra feltámasztott műfajként „a dalárdák a közösségépítés, az egészséges nemzeti érzés műhelyei”, amelyek a határon túl is igen népszerűek.

Az idei április 14-i dalárdatalálkozó hat kórusa a helyőrségi zenekar fúvósainak közreműködésével Kossuth-nótákat ad elő, de felhangzanak egyházi énekek, zsoltárok is – mondta Berkesi Sándor.

A virágvasárnapi programokról Krakomperger Zoltán, a debreceni római katolikus Szent Anna-székesegyház plébánosa azt mondta, az idei keresztút témája a hazaszeretet lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!