Labdarúgás

2018.09.07. 09:23

Tamperében kezdődik a Rossi-éra, Dzsudzsák nélkül

Több szempontból is új korszak kezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnál, amely szombat este Tamperében Finnország vendégeként kezdi szereplését az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligájában.

Telki, 2018. szeptember 3. Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzõközpontjában szeptember 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A nemzeti csapat kispadján ezen a találkozón debütál a Budapest Honvédot tavaly 24 év után bajnoki címre, majd az elmúlt szezonban a Dunaszerdahely együttesét 25 esztendőt követően a bajnoki bronzéremmel európai kupaporondra vezető Marco Rossi. Az olasz szakembernek nem volt kísérletezési lehetősége, mivel azt elődje, a belga Georges Leekens „elhasználta”, de négy tavaszi mérkőzésén nyeretlen maradt, így a magyar szövetség (MLSZ) leváltotta.

Ugyancsak fontos változás, hogy

a hagyományos Európa-bajnoki selejtezők mellé életre hívták a Nemzetek Ligáját,

amely újabb lehetőséget biztosít a csapatoknak a tétmérkőzésekre, egyben a Eb-részvétel kivívására.

A keretben a legnagyobb változás, hogy hosszú évek után nem kapott meghívót Dzsudzsák Balázs, akinek jelenleg nincs csapata, mivel szerződése lejárt az egyesült arab emírségekbeli al-Vahda együttesénél, s új klubot egyelőre még nem talált. Rossi ugyanakkor kijelentette, továbbra is a ballábas szélsőt tekinti a válogatott csapatkapitányának, de ameddig nem rendeződik a helyzete, addig nem tudja számításba venni.

Rossi együtteseire kifejezetten jellemző az olaszos futball: a bajnok Kispestre jellemző volt a fegyelmezett és szervezett védekezés, s abból próbált hatékony támadásokat vezetni.

Az olasz szakember taktikáját mindig az adott kerethez alakította, de alapvetően biztos védekezésre és gyors ellentámadásokra épít.

Rossival kapcsolatban talán a legnagyobb kérdőjel, hogy miképpen tud majd alkalmazkodni ahhoz a feladathoz, amelyet a szövetségi kapitányi poszt állít elé, hiszen míg a Budapest Honvédnál vagy Dunaszerdahelyen nap mint nap együtt dolgozhatott a kerettel, addig a válogatottnál csak néhány napot tud együtt tölteni a futballistákkal.

A magyar válogatott szombaton 18 órától a tamperei Ratina Stadionban a litván Gediminas Mazeika sípjelére kezd a Nemzetek Ligájában, három nappal később pedig a Groupama Arénában zárt kapuk mögött fogadja Görögország csapatát.

Borítókép: Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!