megyei időjárás

2021.04.08. 07:00

Legfeljebb délután reménykedhetünk napsütésben csütörtökön

Csütörtök délelőtt felhősebb időre van kilátás elszórtan vegyes halmazállapotú, gyenge záporokkal. Erős, az ország ÉNY-DK irányú, középső sávjában gyakran viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fúj.

sonline

Forrás: shutterstock

Délután csökken a felhőzet, kisüt a nap. Már csak elvétve fordulhat elő futó, vegyes halmazállapotú zápor. Estére a szél is mérséklődik, legyengül.

Éjszaka csillagfényes, szélcsendes idő valószínű. Ilyen időjárási helyzetben, hidegfront után kedvezőek a feltételek az erőteljes éjszakai lehűlésnek. Hajnalban több fokos fagyra, a fagyzugokban erősebb fagyra kell készülni!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda délután 8,

csütörtök reggel -1,

csütörtök délután 8,

péntek reggel -3 fok körül alakul.

A hazánk fölött áthaladó hidegfront kelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Pénteken, szombaton melegfront, élénk, olykor erős délnyugati szél, enyhülés ígérkezik. Változó erősségű fátyolfelhőzet melletti napos, csapadékmentes időre van kilátás.

- Vasárnap is enyhe idő, déli légmozgás a legvalószínűbb. Meg-megvastagodó felhőréteg szűri, zavarja a napsütést. Eső nem várható.

- Hétfőtől nő az előrejelzés bizonytalansága. Most a hét első napjára még hasonlóan enyhe, változóan napos-felhős, csapadékmentes idő látszik valószínűbbnek.

- Kedden érkezhet térségünkbe egy mediterrán ciklon. Kezdetben az előoldalon melegfronttal, enyhüléssel, de felhősödéssel, majd elszórtan kialakuló, de néhol heves záporokkal, zivatargócokkal lehet számolni. Délután, este már érkezhet a lehűlést hozó hidegfront erős széllel.

- Szerdán záporokkal, zivatarokkal tarkított szeles, változékony idő ígérkezik észak felől terjeszkedő lehűléssel. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!