Időjárás

2024.02.03. 08:00

Futózáporokra számíthatunk

Egy újabb hidegfront alakítja vármegyénk időjárását szombaton.

Sonline.hu

Fotó: gpointstudio

Somogy megye térségében szombaton újabb hidegfront okoz erős északnyugati szelet az ország északnyugat-délkelet irányú középső sávjában, míg délnyugaton és északkeleten mérsékelt marad a légmozgás. Változó vastagságú, időről-időre felszakadozó felhőzet, elvétve egy-egy futó zápor jellemezheti az időjárást. Tartós, jelentős mennyiségű csapadék érkezésére nem látszik esély. Tovább enyhül az idő, egyre nagyobb területen haladja meg a +10 fokot a maximum hőmérséklet. A délnyugati, déli országrészben várható a legmelegebb, míg északkeleten.
Éjszaka is erős szél fúj a középső országrészben, illetve megélénkülhet az északkeleti térségben is, míg délnyugaton várhatóan mérsékelt marad. Zömmel erősen, itt-ott szakadozottan felhős égbolt mellett elvétve lehet jelentéktelen mennyiségű eső, szemerkélés.
A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 8,
szombat reggel 5,
szombat délután 11,
vasárnap reggel 6 fok körül alakul.

Meleg fronthatás érvényesül, amely szombaton szűnhet meg. Fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot tapasztalhatunk. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben.

A legvalószínűbb folytatás: 
- Vasárnap is sok felhő ígérkezik, elsősorban a Dunántúl déli térségében van esélye napsütésnek is. A felhőzetből itt-ott kisebb szemerkélés előfordulhat. Napközben előreláthatólag az ország északkeleti felén fúj erős északnyugati-nyugati szél, délnyugaton maradhat mérsékelt a légmozgás. Éjszaka viszont országszerte tovább erősödő szél ígérkezik. Már viharos lökések is előfordulhatnak. Enyhe nappal számolhatunk.

- Hétfőn kifejezetten szeles, de enyhe, a szokásosnál 7-10 fokkal enyhébb időre van kilátás. A hőmérsékleti maximum túlnyomórészt 10 fok fölé valószínű, helyenként a 15 fokot is elérheti, meghaladhatja. A reggeli, kora délelőtti időszakban viharos (70-90 km/órás) széllökések lehetnek, majd napközben kissé veszít erejéből a szél. Emellett általában felhős időre számíthatunk, elszórtan kisebb esőkkel, záporokkal, itt-ott átmenetileg felszakadozó felhőzettel.

- Keddre már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de élénk, erős nyugati-délnyugati szél mellett napos, gyengén felhős idő kialakulása valószínű további pár fokos enyhüléssel.

- Szerdán, csütörtökön hasonlóan változó, időről-időre szakadozott felhőzet, időszakos napsütés és élénk, erős nyugati-délnyugati szél látszik a legvalószínűbbnek az évszakos átlagnál 7-10 fokkal magasabb hőmérséklettel.

- Péntekre - egyelőre - viharos délnyugati széllel érkező további enyhülés, de borongós, elszórtan esős idő körvonalazódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!