vezércsel

2018.03.15. 09:44

Tegnap kiengedték, de rögtön el is fogták Kőrös Gusztáv Tibort

Szerdán délután kaptuk a hírt, hogy mentelmi jogára hivatkozva kiengedték Kőrös Gusztáv Tibort. Sokáig nem örülhetett, csütörtök reggel tájékoztatott a Somogy megyei Főügyészség, szinte ugyanabban a pillanatban újra lefogták.

Sonline

 

Somogy Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve a mai napon megszüntette a hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított bűnügyben Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását.

 

 

 

Így kezdődött a tegnapi közlemény szövege, mely döntést az ügyészség a következő képpen indokolt:

A főügyészség – miután hivatalosan igazolást nyert, hogy a Bács-Kiskun megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága Kőrös Gusztáv Tibort, mint a Minden Szegényért Párt országgyűlési képviselőjelöltjét nyilvántartásba vette – az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. tv., valamint a büntetőeljárásról szóló 1998. XIX tv. mentelmi jogról szóló rendelkezései alapján, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette a gyanúsított vonatkozásában legutóbb 2018. április 9. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Kőrös Gusztáv Tibor és tíz társa ellen, akik közül öten előzetes letartóztatásban vannak, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt indult büntetőeljárás. Kőrös Gusztáv Tibor gyanúsított – magát hivatalos személynek kiadva – több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. A gyanúsított ily módon több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

Ezért vele szemben – a büntetőeljárási törvény előírása alapján – a büntetőeljárás nem folytatható, az előzetes letartóztatás nem foganatosítható, függetlenül attól, hogy a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

 

Somogy Megyei Főügyészség Kőrös Gusztáv Tibor képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

Ez úgy látszik meg is történt hamar, hiszen szinte azonnal le is tartóztatták újra a férfit:

A Somogy Megyei Főügyészség, a Nemzeti Választási Bizottság döntését követően, a büntetőeljárás folytatását rendelte el a hivatalos személyi jelleg színleléssel elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével gyanúsított Kőrös Gusztáv Tibor vonatkozásában.A főügyészség – miután a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt Kőrös Gusztáv Tibor mentelmi jogát, és ezzel megszűnt az eljárás folytatásának akadálya – azonnal elrendelte a gyanúsított kapcsán felfüggesztett nyomozás folytatását, a büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően.

A tovább folytatott eljárásban tegnap este a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói őrizetbe vették Kőrös Gusztáv Tibort, figyelemmel arra, hogy a gyanúsított esetében az előzetes letartóztatás törvényi feltételei – így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának veszélye, a szökés és a bűnismétlés veszélye – továbbra is változatlan tartalommal fennállnak.

 

Az őrizetbe vétel alapja másrészt az volt, hogy – az eddig a gyanúsítás tárgyává tett bűncselekményeken túl – további bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, mint új körülmény is felmerült. Az újabb bűncselekmény kapcsán a nyomozást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja.

Kőrös Gusztáv Tibor gyanúsítottkénti kihallgatását az őrizetbe vételt követően a nyomozó hatóság a mai napon foganatosítja a büntetőeljárási törvény rendelkezései alapján. Az őrizetbe vételt követő 72 órán belül a főügyészség indítványozni fogja a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában