mindig készenlétben

2020.12.28. 11:30

Sokan dolgoztak a nyugodt karácsonyért megyeszerte

A somogyi mentők, tűzoltók és rendőrök karácsonykor is folyamatosan készenlétben álltak. Több ittas sofőr és grafittis bukott le, s közlekedési balesetekhez is riasztották az egységeket.

Harsányi Miklós

Tizennyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat Somogyban a háromnapos ünnepen – mondta Török Sándor alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. – Többségében műszaki mentéseknél volt szükség a tűzoltókra, s négy tűzhöz kellett vonulniuk. Hét alkalommal a mentőszolgálat munkatársainak nyújtottak segítséget lakásfelnyitásban, betegmozgatásban.

Frontálisan ütközött két autó Toponáron, Kaposváron a lerakódott korom miatt visszaáramlott a füst a kandallón keresztül a házba: ezekhez az esetekhez is a tűzoltókat riasztották. Egy nagyatádi lakás fürdőszobájában a szén-monoxid okozott gondot. Látrányban egy autó villanyoszlopnak hajtott, ami az ütközés erejétől kidőlt, és csak a vezetékek és a balesetet szenvedett jármű tartották. Zákányban árokba hajtott egy autó, a balesetnek két sérültje volt.

– Súlyos testi sértés miatt indult eljárás Kaposváron – derült ki az SMRFK tájékoztatójából. Egy fiatal férfi szent­este az egyik társasházban – előzetes szóváltás után – többször megütötte és megrúgta a szomszédját, mert az szólt neki, hogy ne hangoskodjon.

Bár az ünnepek alatt is zéró tolerancia volt érvényben, mégis több ittas sofőrt szűrtek ki a rendőrök. Barcson szent­este egy 24 éves járművezető bukott le: nem csak a szonda jelzett, jogosítványa sem volt. Látrányban karácsonykor okozott balesetet egy férfi, aki szintén ivott. A 47 éves autós vezetői engedélyét sem tudták bevonni, mivel azzal nem rendelkezett. Som és Daránypuszta között két gépkocsi ütközött össze karácsonykor, két sérültje volt a balesetnek.

A rendőrök egy graffitist is tetten értek Balatonkeresztúron: a 31 éves budapesti férfi csaknem 25 méter hosszan firkálta össze a vasúti zajvédő falat.

A Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. szolgáltatási területén az ünnepek alatt a felügyeleti rendszerek folyamatos ellenőrzését és az esetleges hibák elhárítását a cég tíz munkatársa végezte. Szaka Zsolt, a Ka-Víz Kft. ügyvezetője közölte: a nagyobb hibák esetére, éjszakai munkavégzésre további kilenc dolgozó állt készen. Ők készenlétben, otthoni ügyeletben voltak. A társaság 54 településen 95 ezer ember vízellátásról gondoskodik.

Naponta hetvenszer indultak útnak a somogyi mentők

51 somogyi mentős állt teljes készenlétben az ünnep három napja alatt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője lapunknak elmondta: karácsonykor a mentőegységek Somogyban naponta átlagosan hetvenszer, míg országszerte több mint 2500 esetben nyújtottak életmentő segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában