illegális migráció

2021.03.13. 15:30

Egyre több bevándorló akad fenn a somogyi zsaruk rostáján

A híreket böngészőnek az az érzése, hogy nyomás alá került a máskor csendes horvát-magyar határszakasz, az elmúlt hetekben szinte naponta jelentet meg hírt a rendőrség arról, hogy migránsokat fogtak el térségünkben. A tavalyi adatokkal összevetve is szembetűnő a növekedés, az okok a vírushelyzettel is összefügghetnek.

Kovács Gábor

Fotó: police.hu

Bár azt hihetnénk, hogy a határzár megrongálásával jutnak be a Somogyba az illegális bevándorlók, azonban jóval gyakoribb, hogy tehervonatokon bújnak el, és a gyékényesi vasúti határállomáson buknak le, amikor a rendőrök átvizsgálják a szerelvényeket, illetve az is jellemző, hogy a szerb határ mellől embercsempészek vezette autóval érkeznek, és az M7-esen utaznának tovább nyugatra.

Ennek megfelelően a somogyi rendőrök fogtak már el határsértőt Őrtilos és Heresznye közelében a Drávánál, de a megye belsejébe is eljutnak a migránsok, csoportokat találtak Csokonyavisontán és Látrányban éppúgy, mint Siófokon. Nemrég az is előfordult, hogy gyalog futottak át az M7-esen, ami egy arra autózó szabadnapos határvadásznak szúrt szemet.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az idén az államhatár rendjével, átlépésével és a jogszerű tartózkodással összefüggésben elkövetett jogsértések száma eddig országos viszonylatban alacsony volt, azonban Somogy megye illegális migrációval való érintettsége az előző év azonos időszakához képest emelkedett – felelte érdeklődésünkre a főkapitányság. Tavaly március végéig több mint 30-an próbáltak meg jogellenesen bejutni az ország területére, míg az idén már közel félszázan. A migrációval összefüggésben a 2020-as év ezen időszakában embercsempészés gyanúja miatt nem történt rendőri intézkedés, 2021-ben viszont már 4 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A somogyi rendőrök azt érzékelik, hogy az illegális migrációs nyomás a koronavírus terjedésével egyidejűleg növekedett meg. A migrációt kibocsátó országokban a világjárvány megjelenése mellett a gazdasági, politikai, etnikai, illetve háborús feszültségek nem konszolidálódtak, ezek az országok továbbra is kibocsátó államoknak számítanak.

A megyét mélységében is ellenőrzik, hogy kiszűrjék a migránsokat

– A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság éppen ezért kiemelt figyelmet fordít az illegális migráció elleni fellépésre – válaszolta Batta Zsolt Iván sajtóreferens. – A határrendész, valamint minden közterületi szolgálatot ellátó kollégám alapfeladatai közé tartozik az államhatár védelme, mely nem csak a közvetlen határőrizetet, de a mélységi ellenőrzést, mint például a tranzitútvonalak, az autópálya, illetve megyénk főútjainak ellenőrzését is magában foglalja. Tekintettel arra, hogy az illegális migráció sem izolálódik egyetlen megyére, így a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a többi érintett főkapitánysággal együttműködve, rendszeresen vesz részt összehangolt akciókban a fellépés hatékonyságának fokozása érdekében. A koordinált fellépés eredménye abban is megmutatkozik, hogy a jogsértéseket növekvő számban derítik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában