Orvvadászat

2022.01.22. 17:30

A vadászok kétharmada sajnos csak puskás ember

Az ügyészség vádemelést javasolt egy lengyeltóti férfi ügyében, aki rendszeresen lopta a vadat a környező erdőkből engedély nélkül tartott vadászpuskájával. Az eset rendkívül rossz fényt vet a vadásztársadalomra, hiszen a vádlott maga is tanult szakember volt.

Koszorus Rita

Forrás: Szigeti Edit

Fotó: VagoartF!LMS - Szigeti Edit

Az elmúlt héten számoltunk be arról, hogy egy lengyeltóti férfi ellen lőszerrel, egy másik ellen lőfegyverrel való visszaélés és orvvadászat a vád, mert keresetkiegészítésként lopták a vadat a környező erdőkből. Ráadásul az orvvadász férfi vadász szakember volt, s egy korábbi büntetőügye miatt vették el a fegyvertartási engedélyét. Úgy kapták el őket, hogy egy gímszarvasbika trófeájával menekültek egy portya után, amit – miután vadászok hajtottak utánuk – útközben kidobtak a kocsiból. 

Somogyban 2013 és 2015 között több mint kéttucatnyi orvvadászattal kapcsolatos bűntényre derült fény. Azt követően alig tízre csökkent a számuk, ám ez még mindig túl sok, hiszen sokszor az állat kínzásával jutnak hozzá a rapsicok a trófeához vagy vadhúshoz. 

Tengerdi Győző, Afrikát is megjárt vadászként, kísérőként az ország több vadászterületén ismerős. Kérdésünkre elmondta: a bizarr és bosszantó vadorzás miatt hiszik azt sokszor a laikusok, hogy egy és ugyanaz a személy a puskás ember és a vadász. – A vadász legfontosabb feladata a vadászati tevékenységen kívül a vad nyugalmának őrzése, mondta a szakember. Hozzátette: a most napvilágra került lengyeltóti eset különösen káros a vadásztársadalom számára, hiszen egy vadász szakember a gyanúsított. 

– Manapság az orvvadászat már nem a klasszikus értelemben vett rapsickodás, fogalmazott Kovács Gábor, a Gyékényesi Hármashatár Vadásztársaság elnöke, aki 36 éve járja az erdőt. – Mert döntő többségük fegyvertartási engedéllyel vagy akár vadászterülettel is rendelkezik. A vadásztársadalom sajnos ezt nem vallja be, de klasszikus rapsic, aki a szőlőhegyen, erdőben, fa odvában tartotta fegyverét, már nincs. Fontos volna, hogy a felnövekvő generációt már arra neveljük, hogy a vadászok nem rossz emberek, hanem éppen a legelhivatottabb természetvédők, tette hozzá Kovács Gábor. – A vadgazdálkodási tevékenység pedig elengedhetetlen, hogy egyensúlyt teremtsünk a környezetünkkel – tette hozzá. – Felhígult a vadásztársadalom sajnos, és ki merem jelenteni: a regisztrált vadászok nagyjából mindössze 30 százaléka igazi szenvedélyes vadász, aki ezt a génjeiben hordozza és számára a vadászat nem csak egy divathóbort. 

 

Fogalma sem volt, hogy került a dámbika a személyautóba 

Mindenkit megdöbbentett, amikor még 2009-ben Pusztakovácsiban egy személyautó hátsó ülésén egy dámbika utazott, s a sofőr azt állította, nem látta, hogy került oda az állat. Akkortájt több hasonló eset is történt a környéken és Bodrogon is. 

Tavaly ősszel egy karádi orvvadászt állítottak bíróság elé, aki hurokkal garázdálkodott a kadarkúti erdőben. Ugyanebben az időszakban egy komplett orvvadász banda is felelt azért, mert a vád szerint három hónapon át lopták a vadat Kaposvár közelében. Az érintett vadásztársaságnak 2,65 millió forintos kárt okoztak. Barcson a TEK segítségével kaptak el a rendőrök két vadorzót, akik a rendőrség adatai szerint közel egy éven át engedély nélkül terítették le az állatokat. Néhány évvel korábban önjelölt vadászok Pusztakovácsi környékén lefűrészelték egy szarvasbika agancsát. Legalább először lelőtték az állatot, de mindezt engedély nélkül tartott fegyverrel tették. 

 

Sokszor sajnos meg nem engedett eszközökkel is űzik a vadat a rapsicok

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában