Veszélyes fák

2017.08.22. 07:00

Tény vagy talány? Kivágták a fát, beszakadt a garázstető

Tönkretették a garázsát, és engedély nélkül levágták a lakatot a kutyakenneljéről, ezt állítja egy kaposvári ingatlantulajdonos egy kivitelezőről, aki veszélyes fákat vágott ki a területen. A társasház kezelője szerint a munkálatok szabályosak voltak.

K.G.

– Székesfehérváron élek, de Kaposváron van egy garázsom – mondta a történtekről a fiatal nő. – Június elején keresett egy ismerősöm, hogy emberek mászkálnak a garázsomnál. Kiderült, hogy a társasház tervezi fák kivágását. Felhívtam a házkezelőt, engem miért nem értesítettek. Egy nagy fa kezdett rádőlni a garázsokra. Megadtam minden elérhetőségem, egy kutyakennelem is van ott. Nem kaptam értesítést, két hét múlva ismét felhívtam őket. Jeleztem, hogy ott kívánok lenni lenni a munkáknál. Eltelt másfél hónap, szóltak az ismerőseim, lezajlott a munka. Fotót is küldtek, látszott rajta, hogy átsüt a kilyukadt garázstetőmön a nap, a kennelemen pedig a ponthegesztett acéldrót behorpadt. Felhívtam a társasház kezelőjét, akkor tudtam meg, hogy levágták a kennelemről a lakatot, és feltettek egy másikat. Erre engedélyt nem adtam. Az új lakathoz egy kulcsot meg akarnak tartani. Kaptam egy levelet a házkezelőtől, hogy az én kérésemre lezárták a kennelt. Visszaírtam, hogy ez nem az én kérésem volt, mert nem is értesültem róla. Állítólag háromszor hívtak egy napon mobiltelefonon, de az nem helyettesít egy hivatalos tértivevényes ajánlott levelet. A megoldási javaslatuk az, hogy felhúztak egy fóliát a garázsom tetejére. A tető megcsináltatása 200 ezer forintomba kerülne. Beázáskor károsodhatnak a holmijaim, egymillió forintos értékem van ott. Bejelentést írok a jegyzőnek, illetve szerintem a lakat levágása a Btk. szerint dolog elleni erőszaknak számít.

Megkerestük a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt.-t, tőlük a következő választ kaptuk. A favágásra tulajdonosi javaslatra, közgyűlési határozat alapján került sor. Egy veszélyes fák kivágására specializálódott vállalkozóval szerződtek. Az érintett öt garázs tulajdonosai közül hármat értesíteni tudtak. A problémát jelző tulajdonost háromszor keresték telefonon, de nem vette fel, nem is hívta vissza őket. A vállalkozó a garázstetőre lapokat fektetett, a lehulló gallyak ellen. A tető lesöprése után váltak láthatóvá az addig moha által eltömített lyukak. A tető bitumenes lemezzel lefedett, rossz állapotú, elhanyagolt. A munkák során semmilyen károkozás nem történt. A tulajdonos bejelentése napján a vállalkozó saját költségén műanyag fóliát helyezett az érintett tetőrészre, hogy mérsékelje a beázást.

A vállalkozó elmondása szerint a garázs mögötti elkerített terület (egy évek óta nem használt kutyakennel) nem volt bezárva, a lakat nyitott volt. Ide be kellett menni, mert a tulajdonos az egyik kivágandó fához rögzítette a kennel hátsó kerítését. Amikor a tulajdonos szólt, hogy aggódik a kutyaház miatt, a területet lakattal lezárták és a kulcsok elérhetőségéről haladéktalanul értesítették. Egyébként a garázstulajdonosokat utólag is megkérdezték, ők mind az értesítéssel, mind a munkák kivitelezésével elégedettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában