hogyan tovább?

2017.11.11. 09:20

Elfogy a segítség? Hiány van tűzoltóból

Újoncokat kell toborozni a tűzoltóságokra, ezért utánaérdeklődtünk, hogy Somogyot is érinti-e a tűzoltóhiány. Jelenleg a készenléti feladatokat ellátó állományhelyek 11 százaléka betöltetlen. A hiány azonban csökkenni fog, mert februárra újabb tűzoltók nyernek végzettséget a megyében.

Kovács Gábor, [email protected]

Toborozni kell az újoncokat a tűzoltóságokra, holott korábban túljelentkezés volt, közölte a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Ma már ötvenéves embereket is felvesznek tűzoltónak, hogy feltöltsék az állományt. Félő, hogy néhány év múlva elöregszik a gárda, vagyis az átlagéletkor 45-50 évre növekszik a mostani csaknem 40 évről. Ezáltal romolhat az állomány fizikai állóképessége, pedig erre nagy szükség van, amikor tűzesetekhez vonulnak.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetében négy katasztrófavédelmi kirendeltség és öt hivatásos tűzoltó-parancsnokság működik. Érdeklődtünk, hogy megyénket is sújtja-e a tűzoltóhiány, és elöregszik-e az állomány.

– A hivatásos állomány átlagéletkora Somogyban 2010-ben 32 év volt, jelenleg 38 év – felelte kérdésünkre Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője. – Az átlagéletkor folyamatosan nő, ennek oka az alacsony fluktuáció, illetve a jelentős mértékű bérfejlesztés. Az átlagéletkor emelkedésével, illetőleg a pályán eltöltött idő növekedésével egyenes arányban nő az állomány szakmai, gyakorlati tapasztalata, mindez pedig elengedhetetlen a szakszerű, hatékony munkavégzéshez.

Mukics Dániel leszögezte: a katasztrófavédelem álláspontja szerint az átlagéletkor növekedése nem egyenlő az állomány elöregedésével. Ellenkezőleg: az életkorral fokozatosan bővül a tűzoltók szakmai tudása és felkészültsége. A szóvivő-helyettes megemlítette, hogy a felmérések szerint Magyarországon még mindig a tűzoltói szakma társadalmi megbecsültsége a legerősebb.

Somogyban a készenléti feladatokat ellátó létszámhelyek mindössze 11 százaléka betöltetlen jelenleg. A hiány csökkenhet, hiszen jelenleg hét leendő somogyi tűzoltó végzi tanulmányait, hogy 2018 februárjában, a tűzoltói végzettség megszerzése után megkapja kinevezését. A hivatásos állomány létszáma, ezen belül a beavatkozó tűzoltók létszáma 2012 óta folyamatosan nőtt az országban. A katasztrófavédelem célja az, hogy a bevezetett toborzó, kiválasztó és kiképző munkával a jövő év végéig minden üres tűzoltói létszámhelyet feltöltsenek.

Közben a szervezetet elhagyók száma kevesebb lett. 2011-ben a Somogyban még 24 hivatásos állományú beosztott szerelt le a tűzoltóságoktól, ez a szám évről éve csökken, 2016-ban mindössze hárman szereltek le Somogy megyében. A fizetés fontos szempont a pályaelhagyóknál.

Egy pályakezdő beosztott tűzoltó fizetése 181 ezer 655 forint havonta, amelyet megnövel a hivatásos pótlék összege, ami 48 ezer 313 forint havonta, tehát összesen a bruttó kezdő fizetés 229 ezer 968 forint havonta. Ez az összeg a kiindulási alap, hiszen a szervezeten belül szerzett speciális képzettségekkel, iskolai végzettségek megszerzésével és a szolgálati idő növekedésével a fizetés is folyamatosan emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában