pályaválasztás

2017.11.15. 14:55

Nyílt napokon harcolnak a tanulókért a középiskolák

Játékos formában sajátíthatták el a szakmák fogásait, hogy kedvet kapjanak a pályaválasztáshoz azok az általános iskolai tanulók, akiket vendégül láttak három kaposvári középiskolában. Interaktív tanműhely látogatásokkal is növelné a képzések népszerűségét a kamara, a rendezvény szervezője.

Kovács Gábor

Hazai alapanyagból jellegzetes somogyi étvágyfalatkákat, s marcipánfigurákat készíthettek azok az általános iskolások, akik a kereskedelemmel és a vendéglátással ismerkedtek a pályaorientációs napon a Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolájában.

– Olyan fogásokat kell mutatnunk, amellyel őket is megfogjuk – ismerte be Horváth Lajos mesterszakács, az oktatók vezetője. – A fiatalok minél szélesebb körében kell megjelennünk, hogy minket válasszanak. Sok a jelentkező, de nagy a lemorzsolódás is. A tanulók harmada helyezkedik el a szakmában. Van aki csupán egy átlagos vendéglőben, de van olyan kaposvári diákunk is, aki Michelin-csillagos étteremig vitte.

– Megmutatjuk magunkat, harcolunk a tanulókért – foglalta össze a nyílt nap célját Kárász László tagintézményvezető. – Van elég jelentkezőnk, mert a vendéglátós népszerű szakma, ugyanakkor szakács- és pincérhiány van, mert sokan külföldön dolgoznak.

Kipróbálhatták a vérnyomásmérést, láthatták hogyan kell vért venni és babát pelenkázni azok az általános iskolás diákok, akik a KSZC Szigeti Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziumába és Szakközépiskolájába látogattak. Októberi adatok szerint az intézményben 404-en tanultak, 232-en nappali képzésben. Ápolóként, asszisztensként, gyakorló ápolóként, mentőápolóként, csecsemőápolóként és szociális gondozóként végeznek.

– Sok ápolóra van szükség – mondta Veiger Katalin tagintézményvezető. – Szeretnénk tudatosítani, hogy nemcsak a kórházi ágy melletti munka tartozik az egészségügyi munkakörbe, hanem az ambulanciákon az asszisztensi munka is. Az állam hiányszakmának minősítette és támogatja a szociális gondozói, ápolói szakmát. Most indul egy pályázat, amellyel a hiányszakmás ösztöndíjat jövőre kiterjesztenék az asszisztensi területre.

A Kodály Zoltán, a Toldi és a Toponári tagiskola tanulói mellett a kaposmérői, a kaposfői, a szennai és a taszári általános iskola diákjait is buszokkal szállította a kamara a középiskolákba. Kisebb csoportokra osztották őket, és forgószínpadszerűen mutatták be nekik az intézményekben folyó munkát. A szállítás mintegy 200 ezer forintba került, mondta Kurucz János, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója. Ősszel a megye egész területére szerveztek pályaválasztási napokat, interaktív tanműhely látogatásokat a megye szakképző intézményeibe, tudtuk meg Mayer Judittól, a SKIK szakképzési vezetőjétől.

Válogatnak a jobb képességű jelentkezők közül

Van elég jelentkezőjük, ezért még válogatni is tudnak a jobb képességűek közül, ismertette a helyzetüket Keczeli László, a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziumának tagintézményvezetője a pályaorientációs napon. Az iskolába 615 diák jár. Minden alkalmat megragadnak, hogy népszerűsítsék a képzéseiket. A pedagógusaik a kaposvári általános iskolák szülői értekezleteire is eljárnak, hogy beszéljenek a szülőkkel. A szakgimnázium az informatika, a logisztika, a pénzügy-számvitel ügyintéző és az ügyviteli ágazatát mutatta be a pályaorientációs napon. Az informatika és a logisztika hiányszakma Magyarországon, ezen a két területen sok jelentkezőre számítanak a közgazdaságiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában