felmérés

2018.03.26. 11:30

Rugalmas munkaidőre és távmunkára vágynak a fiatalok

Kevésbé tűri a munkahelyi kötöttségeket a Z-generáció, amelynek tagjai mostanában kerülnek a munkaerőpiacra. Számukra a fizetés mellett egyre fontosabb szempont a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés lehetősége, derült ki a magyar Randstad Employer Brand Research 2017-es felmérésének adataiból.

Kovács Gábor

A munkaadók számára kihívás, hogy egyre népszerűbbek – főként a fiatalok körében – azok a munkakörök, amelyek online végezhetők. Manapság sok munkaadóban még az az elképzelés él, ha nem látják az alkalmazottat, akkor biztosan nem is dolgozik. Ám a munkáltatók is tisztában vannak azzal, ha az alkalmazott reggel 9 órától 17 óráig a számítógép monitora előtt ül, az még nem jelenti azt, hogy minden idejét a feladatai elvégzésével tölti. Az online oktatásra bejelentkező fiatalok közül minden ötödik azt tervezi, hogy otthonról dolgozik majd, sőt sokan egyenesen a digitálisan nomád életmódra igyekeznek berendezkedni.

Jóföldi Endre, a kaposvári Precognox ügyvezetője szerint mindez egyszerre a jelen és a jövő is: szerinte már ma megvan a lehetősége annak, hogy valaki Somogyból, otthonról törjön be a számítógépes tudásával a világpiacra. De arra is figyelmeztet, ez nem éppen a legfiatalabbakra jellemző.

– A távmunka és a rugalmas munkaidő az informatika sok területén lehetséges, ha valaki például webfejlesztő, vagy dizájner, éppen úgy, mint aki egyéni vállalkozóként szellemi munkát végez, például szakértő vagy műfordító – mondta Jóföldi Endre. – Azonban ha csapatban kell dolgozni, mondjuk komplex projekteknél nem feltétlenül ez a járható út. Ezen kívül inkább azoknak megfelelő, akiknek nem kezdők, hanem 8-10 év tapasztalattal rendelkeznek. Nem való minden fiatalnak, mert akik frissen végeztek az egyetemen, azoknak még nincs meg ehhez a szakmai tudásuk.

Az intelligens fejlesztési stratégiák vizsgálatakor feltérképezték, hogy Somogy az innováció, a fejlesztések, és a korszerű technológiákra alapozott vállalkozások tekintetében GDP-arányosan a megyék között az utolsók között van, tudtuk meg Keresztes Pétertől, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatójától. Ennek megfelelően a rugalmas foglalkoztatási formák sem terjedtek el még széles körben a megyénkben.

– A somogyi munkaadók még mindig a tradicionális foglalkoztatási formákban gondolkoznak, mint a 8 órás munkaidő, 5 órás munkaviszony, műszakonkénti munkarend – mondta Keresztes Péter, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója. – A rugalmas munkaidő inkább csak ott jellemző, ahol hozzáadott informatikai érték van, illetve a marketinges és a grafikai tevékenységek területén.

Keresztes Péter hozzátette: a távmunka nem somogyi munkáltatót feltételez, a munkaadó lehet a fővárosban, az ország bármely pontján vagy akár a világ másik végén is. Példaként említette, hogy az egyik legversenyképesebb hazai szolgáltatónak egy alföldi falu a székhelye. Hangsúlyozta, hogy bár a munkavállalók igénye a rugalmas munkára és a távmunkára jeleneg erősebb, mint a munkáltatóké, mégis ez a foglalkoztatási forma lehet a vidéki fiatalok helyben maradásának kulcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában