Cool city!

2018.04.28. 13:08

Kaposvárra érkeztek a törékeny bolygó őrzői

Hazai és külföldi fiatalok vették birtokba a Kossuth teret: az idén Az emberiség a törékeny bolygó őrzője címmel környezetvédelmi problémákra hívták fel a figyelmet.

Kovács Gábor

Cool city!– dicsérték a külföldi fiatalok Kaposvárt a főtér szökőkútjának peremére telepedve, miközben társaik önfeledten táncoltak a hangszórókból áradó zenére. Zászlókat is lengettek, miközben a neves belga tenor, Angelo Lancellotti is fellépett, elénekelte az Örömódát.

Nemzetközi diáksereglet vette birtokba a Kossuth teret, Kaposvár adott helyszínt egy nyolc országot átfogó iskolai vetélkedőnek. A mintegy kétszáz fiatalt Szita Károly, Kaposvár polgármestere angol nyelvű beszéddel köszöntötte, szót ejtett a zöld várossá válás, vagyis a helyi környezetvédelem és energetikai megújulás programjáról.

 

Gyallai Katalin, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója is üdvözölte az olasz, belga, román, spanyol, albán, lett és litván, valamint a magyar diákokat. A megnyitón Gianpietro Bengini, a Giovaniidée Alapítvány és Matteo Rossi, Bergamo megye elnöke is beszédet mondott.

Olaszország a fő szervezője az évtizedek óta futó, rangos rendezvénysorozatnak, amelynek az idén a Munkácsy-gimnázium adott otthont. Jó üzenete van az összejövetelnek, értékelte Gyallai Katalin. Minden alkalommal egy közérdekű, társadalmi problémákat vesznek terítékre, és az adott témára kell blogot írni, filmet készíteni, vagy színpadi produkciót előadni a fiataloknak.

Magyarországról a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma, és a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium vett részt a versenyen. Az idén „Az emberiség a törékeny bolygó őrzője” címmel környezetvédelmi problémákra hívták fel a figyelmet. Gyallai Katalin hozzátette: egyben a technika és az idegen nyelvek ismeretét is segít a verseny, amely az európai nemzetek közötti összetartásra buzdít.

Az erdők pusztulásáról írt tanulmányt egy általunk megkérdezett spanyol diák, Alba Saez Diaz, aki egy Madridhoz közeli kis faluban lakik.

– A földrajztanárunk szólt, hogy van lehetőség a környezetvédelemmel foglalkozó weblapot és filmet készíteni – mondta a munkácsys Szücs Dóra, aki 10. e-s osztálytársaival, Neumajer Kittivel, Gazdag Kittivel, és Tóbiás Lillával együtt indult a versenyen.

– A mi témánk a fényszennyezés volt, a zselici csillagparkban Mosoni László csillagásszal interjút készítettünk. A weblapot angolul csináltuk, fél éves munkával. Novemberben volt alkalmunk Olaszországban járni, ahol egy konferencián vettünk részt a versenyt megelőzően. Úgy érzem, hogy ezalatt a lányokkal sokat fejlődött a barátságunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában