fénnyel írt történelem

2018.04.11. 09:48

A művészet a híd két nemzet között

Különleges kiállítás érkezett a Kaposvári Egyetemre: Izrael állam megalakulásának idején született dokumentarista fényképek, valamint absztrakt képzőművészeti alkotások tükrözik azt a korszakot, amikor a múlt század közepén létrejött a zsidó állam. Ben Gurion ugyanúgy feltűnik a fotókon, mint a kibucok egyszerű lakói.

K. G.

Magyar származású izraeli művészek alkotásai is szerepelnek a korabeli művek között. A tárlatnak keddtől a Rippl-Rónai Művészeti Kar ad otthont április 20-áig. A kiállítást Yossi Amrani, Izrael nagykövete nyitotta meg. Ünnepi beszédében kifejezésre juttatta, hogy a művészet hidat képez a két nemzet között. A kiállítás megnyitóján részt vett Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya is, aki a jelenlévők szerint sokat tett a két nép együttműködéséért.

Az érdeklődők a kortárs izraeli médiaművészek alkotásaiból is kaphattak ízelítőt. A kiállítás szervezésében a dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság is segédkezett.

Fénnyel írt történelem: ez a meghatározás hangzott el a Szemtanú című kiállítás megnyitóján, jellemezve azokat a műveket, amelyek Izrael állam létrejöttekor születtek. Ezekből hoztak el egy csokorra valót a Kaposvári Egyetemre. A fotókon Ben Gurion ugyanúgy feltűnik, mint a kibucok egyszerű lakói. A képek megörökítették a mindennapjaikat, tükrözve az államalkotás nehézségeit.

A kiállítás megnyitóján Hatos Pál, a művészeti kar dékánja köszöntötte a vendégeket. Szávai Ferenc, az egyetem rektora nyitotta meg a kiállítást. Hangsúlyozta, hogy az izraeli és a magyar is alkotó nemzet. A jó kapcsolatról szólva felidézte, hogy Ilan Mor, korábbi nagykövet ötször járt a Kaposvári Egyetemen, és tiszteletbeli doktori címet is kapott. Yossi Amrani nagykövet utalt a zsidó állam megalakulásának 70. évfordulójára, leszögezve, hogy a művészet hidat képez a magyar és a zsidó nép között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában