Helyi közélet

2018.06.12. 15:01

Nem elég a jó fizetés, jó munkakörülmény is kell

Az elmúlt időszakban a kereskedelemben dolgozók bérhelyzete gyakran került reflektorfénybe, ám a munkakörülményeikről kevés szó esik. Ezt a hiányt pótolta egy nagykereskedelmi konferencia, amelyet Kaposváron rendeztek kedden.

Kovács Gábor

– Többet kellene a témával foglalkozni, mert egy-egy munkahelyi baleset vizsgálatakor sok probléma felmerülhet – mondta Kulifai Gábor, a Tabi COOP Zrt. külső vállalkozója, aki 1975 óta foglalkozik munkavédelemmel. – Szerintem nem lettek gyakoribbak a balesetek a kereskedelemben, bár az is előfordulhat, hogy egyes helyeken elhallgatják ezeket.

Országosan a tavalyi 79 halálos munkahelyi balesetből 9 történt a kereskedelemben, és összesen 23 ezer kereskedelmi munkahelyi balesetet tartottak számon, ami elég magas szám. A legtöbb baleset a gépi anyagmozgatás, az áruszállítás és raktározás közben történik.

– Hiába keres valaki jobban egy munkahelyen, ha tönkreteszi az egészségét – figyelmeztetett Galla Gyula, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének munkavédelmi szakértője. – Több tudatosság kell a munkavédelem terén, hiszen az európai munkavédelmi rendszerek ismertek.

Tállai Elemér munkavédelmi felügyelő a hatóság oldaláról világította meg, hogyan kerülhetik el a vállalkozások a több milliós munkavédelmi, vagy közigazgatási bírságokat. Bár gyakoriak a szabálytalanságok, szerinte a nagy bírságok nem jellemzőek, ám sok a hiányosságokat megszüntető hatósági határozat. A kereskedelem a minősítetten veszélyes emelőgépek, targoncák, valamint a tárolóállványok és veszélyes anyagok miatt nagy figyelmet igényel a dolgozóktól.

A kaposvári szakmai konferenciát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége által alkotott konzorcium szervezte. A résztvevők praktikus tanácsokkal és hasznos információkkal gazdagodhatnak a vállalati munkavédelem területén.

– Egy országos oktatósorozatot hoztunk létre a munkavédelemről, ennek egyik állomása a kaposvári – mondta Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. – Kiadványokat és tanulmányokat jelentettünk meg, szakmaspecifikus oktatásokat szerveztünk. A kereskedelem mellett az építőipar és a könnyűipar is terítékre kerül, és készülünk az idegenforgalom és a szállítmányozás terén is hasonlókra.

A konferencián elhangzott: a betegségek 60 százaléka idegi alapon kezdődik, és ennek kialakulásában a munkahelyi stressz is szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában