sclerosis multiplex világnap

2018.06.01. 11:39

Öt kilométeren át tolta a kerekesszékest a futó

Kaposvári kerekesszékes SM beteget tolt maga előtt öt kilométeren keresztül a maga is SM beteg futó, Ternován Zoltán. Az emberfeletti sportteljesítmény előtt az SM (sclerosis multiplex) világnap alkalmából szervezett esztergomi jótékonysági futóversenyen is tisztelegtek résztvevők

K.G.

Esztergom, 2018. május 26. A sclerosis multiplex világnapja alkalmából tartott jótékonysági futóverseny Esztergomban 2018. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter

A rettegett betegségben, a sclerosis multiplexben szenvedők világnapját minden év május végén ünneplik szerte a világon, hogy felhívják a figyelmet a napjainkban még gyógyíthatatlan betegségre.

Ternován Zoltán kétszer kerekezte körbe Magyarországot, hogy megismertesse az emberekkel az SM betegséget. Mindkét kerékpártúráján megállt Kaposváron is, ahol a Somogy Megyei SM Egyesület fogadta őt. Ennek a szervezetnek tagja a mindennapokban nehezen közlekedő kaposvári kerekesszékes, Takács Kriszta, akit a futó maga előtt tolt az esztergomi versenyen.

– Komoly volt a feladat, nem volt egyszerű a kivitelezés, mert nagy volt a súlyterhelés – mondta a történtekről a kaposfői Kristófné Kiss Emese, az SM betegek megyei egyesületének elnöke, aki maga is végignézte a nem mindennapi teljesítményt. – Megható volt látni mindezt, mert aki látott már SM beteget, tudja, hogy két lépés is milyen hatalmas erőfeszítés a számunkra. Mindnyájan küzdelemként éljük meg az életünket. Takács Kriszta maga is küzdő személyiség: betegen nevelte fel a lányát, és szállítójárművel jár dolgozni a munkahelyére.

Kristófné Kiss Emese hozzátette: akiknél még nem jelentkeznek a tünetek, azok közül az SM betegek közül még mindig sokan titkolják a betegségüket, mert félnek, hogy elvesztik az állásukat. Ha azonban emiatt nem begubózva töltik az időt, hanem kimozdulnak otthonról, akkor felismerhetik a lehetőségeiket és az lelki fejlődést jelenthet.

Lassítható a rettegett kór terjedése

Magyarországon mintegy nyolcezer ember szenved sclerosis multiplexben, Somogyban 200-250 embert érint. Az SM betegek megyei egyesületének negyven tagja van. A kór autoimmun eredetű, oka ismeretlen. A központi idegrendszert érintő gyulladás gyógyítása még nem megoldott. Az ezerarcúnak is nevezett betegségnek nem lehet megjósolni a lefolyását. A betegek számára fontos a lelki gondozás, a stresszmentes életvitel, mert a rokkantsághoz vezető betegség eredményesen lassítható, szinten tartható. Fontos, hogy a betegek megkapják az immunmoduláns gyógyszereket, melyek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját.

 

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában