diákmunka

2018.07.27. 20:00

A minimálbér már kevés – oda megy a diák, ahol többet fizetnek

Minimálbérért manapság már nem nagyon lehet találni diákmunkást, mert a fiatalok oda mennek dolgozni, ahol jobban megfizetik őket.

Kovács Gábor, Góz Lilla

A minimálbér órabérként számolva most bruttó 794 forint, de az a tapasztalat, hogy a munkaadóknak óránként átlagosan bruttó 900-1000 forintot minimum oda kell adniuk a diákmunkásoknak. A hiányszakmákban azonban akár bruttó 2000 forintos órabért is megkereshetnek. Ilyen hiányszakma például az informatikus, de a vendéglátás is annak számít.

Makkos Péter fonyódi vendéglőjében jelenleg is dolgozik beugróként egy középiskolás fiatal, aki hamar felvette a munka ritmusát. A tulajdonos szerint nagy értéke van a balatoni vendéglátásban a diákmunkásoknak. Ma már egy diák felszolgálóként, pultosként egy szakképzett munkaerő bérének 70 százalékát, sőt akár 100 százalékát is megkeresheti a Balatonnál, plusz a borravaló. Konyhai kisegítőként már nem szívesen dolgoznak a diákok.

– Ahogy emelkedtek a fizetések, ma már egyre többet kell fizetni a diákoknak – mondta Makkos Péter, aki a KISOSZ dél-balatoni elnöke is. – A tulajdonosok mottója az, hogy mutasd meg, mit tudsz, utána jöhet a fizetés. A diákok legtöbbje egy hét alatt beletanul a teendőibe.

A munkaerőhiány sok ágazatot érint Somogyban is, állítja Dakó Roland, a Meló-Diák régióvezetője. Hozzátette: már a betanított munka is annak minősül.

– Ha a Balaton déli partját tekintjük, akkor elmondható, hogy a vállalkozók nehéz helyzetben vannak, mert a két és fél hónapos nyári szezonra szinte lehetetlen szakképzett munkavállalót találni – mondta Dakó Roland. – Erre jó megoldás a diákmunka, mert ők pont akkor rendelkeznek szabadidővel. Lehet, hogy még nem szakképzettek, de már elég gyakorlottak. Sok fiatal dolgozik szakképzettséget nem igénylő pozíciókban is, mert nagy szükség van rájuk.

A Meló-Diák számításai szerint is minimum 900 forintos órabért kereshetnek a diákmunkások, de nem ritka az 1500 forintos órabér sem. A megyében a mezőgazdasági cégektől szintén sok megbízásuk van a nyáron. Más cégek pedig a nyári szabadságolások alatti kapacitáshiányt igyekeznek pótolni a diák munkaerővel.

Népszerű önkormányzati diákmunkák

Számos helyi önkormányzat foglalkoztat diákmunkásokat, van, ahol a turisztikai szezonban segítenek, máshol adminisztratív munkát kapnak, de nyári táborokban is dolgoznak. – Négy diákot alkalmazunk a nyári szezonban – mondta Prukner Gábor. Kaposmérő polgármestere hozzátette: a fiatalok négy héten keresztül a helyi gyerekeknek szervezett táborban segítenek, itt a háromszori étkezés mellett programokat kínálnak, valamint heti egy alkalommal kirándulást is szerveznek a gyerekeknek. Nagy segítségünkre vannak, intenzíven részt vesznek a kézműves foglalkozásokban, a kirándulások alkalmával vigyáznak a gyerekekre.

Pethő Lili először dolgozik önkormányzati diákmunkában. – Átlagosan húszan vannak a táborban, jó a hangulat, nagyon aranyosak a táborozók – mondta. – Sokat kézműveskedünk, társasozunk, csocsózunk. Örülök annak, hogy találtam helyben egy hónapra munkalehetőséget, mert szeretnék nyáron pihenni is, szeptemberben azonban megyek vissza Pécsre, ahol grafikus szakon a negyedik évet kezdem meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában