szűkült a program

2018.07.05. 11:30

Kevés a dolgos közmunkás a felére szabott rendszerben

A dolgos kezek hiányát már érzik a somogyi települések. Van, ahol csak töredéke a létszám a korábbi éveknek, de van ahol felére csökkent a közmunkások száma.

Koszorus Rita

A korábbi években 15-20 közmunkást alkalmaztak Mernyén, most 4-et. – A legnagyobb gondunk nem is ez – mondta el kérdésünkre Kisfalusi András, polgármester. – Nincs férfi munkaerő, aki el tudná végezni a kaszálásokat, emiatt rendeletet is kellett módosítani, hogy a lakosok végezzék el.

Az azonban jó hír, hogy akik kikerültek a közmunkából a versenyszférában találtak állást, tette hozzá a polgármester. Ám akik maradtak, azokat nem lehet alkalmazni. – Szigorodtak a feltételek, – emlékeztetett Kisfalusi András. – Egy évnél tovább folyamatosan nem lehet közmunkásként alkalmazni a munkavállalókat, a szakképzett állástalanokat sem lehet felvenni. Lényegében csak a nyolc általánost végzetteket lehet behívni.

A 25 évnél fiatalabbakat sem vehetik fel közmunkába, azokra viszont számíthatnak a települések, akik igazoltan, erőfeszítéseik ellenére sem tudtak elhelyezkedni a versenyszférában.

Gigében is csökkent a létszám, június végéig 50-en dolgoztak a településen, júliustól 27-re csökkent a létszám. De a falu polgármestere Bálint Ildikó lapunknak elmondta: pályáznak további keretre. – Alapvetően 8. osztályt végzettek és negyven év felettiek dolgoznak – mondta a gigei polgármester. – Az előző években sok volt a fiatal, aki itt tanulta meg, mit jelent munkába járni, alkalmazkodni a szabályokhoz. Egyfajta lendületet kaptak ahhoz, hogy elhelyezkedjenek. Ők most már a versenyszférában dolgoznak.

Ezért is tartaná jó ötletnek Bálint Ildikó, ha továbbra is a régi formában folytatódna a program.

Csurgón feleannyi most a közmunkás, mint a korábbi években. – A számuk folyamatosan csökkent – mondta Füstös János, polgármester. – Sokan elhelyezkedtek, de olyanok is voltak, akik valamelyik intézményünknél dolgoztak és oda kerültek be.

Nem elegendő a munkás a dél-somogyi városban, mivel a versenyszférának is nagy igénye van a szakképzett mesterekre. Így itt is az a helyzet, mint Mernyén nincs férfi munkaerő, aki traktorra ülne, vagy kaszát ragadna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában