művészet

2018.07.11. 14:00

Meghódították New Yorkot a kaposvári zenészek

A Szakértők zenekar tagjai tíz napot töltöttek el az amerikai nagyvárosban. Ez idő alatt két koncertet adtak a Hungary Live elnevezésű Magyar Színházi Fesztiválon és felfedezték a keleti partot is.

Marosi Gábor, [email protected]

A hegedű, a nagybőgő, a cimbalom és sok más hangszer is felcsendült az elmúlt hetekben New Yorkban. Az amerikai nagyvárosban első alkalommal szervezték meg a Magyar Színházi Fesztivált, amelyre a Kaposvárról indult Szakértők zenekar is meghívást kapott. A kulturális hét megálmodója Boros Anna színművész volt, aki a Kaposvári Egyetem színész szakán tanulta a mesterséget, fogalmazott Csikvár Gábor a Szakértők zenekar egyik tagja.

A fesztivál ötlete onnan jött, hogy Annáék két évvel ezelőtt jártak New Yorkban, hogy a készülő Holdkő című előadásukhoz anyagot gyűjtsenek a kint élő 1956-ban emigrált magyarok személyes beszámolója alapján. Aztán, ahogyan Annáék sétáltak a városban, voltak különféle színházi előadásokon, koncereteken, megfogalmazódott bennük az a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha magyar színházi formációkat és koncerteket is ki tudnának vinni New Yorkba. Mivel Anna ismerte a Szakértők zenekar munkáját így minket is felkértek, hogy tartsunk velük Amerikába, tette hozzá Csikvár Gábor.

A tíz napból hármat próbával töltöttünk, kettő napon pedig felléptünk. Játszottunk a Nublu 151 éjszakai koncertbárban és a LaMaMa ETC színházban is. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy alig több mint száz ember fér be a szórakozóhelyre. Beülnek, hallgatják egy kicsit a zenét, majd továbbmennek és új látogatók érkeznek helyettük. Elképesztő volt az ottaniaknak muzsikálni, mesélte tovább élményeit Csikvár Gábor.

A közönség vegyes volt, amerikaiak és magyarok egyaránt betértek a fesztivál helyszíneire. Rajtunk kívül még a BEKVART zenekar is fellépett, akik szintén kaposváriakból alakultak, ők rock zenét játszottak, mi pedig ilyen népzenei alapokon klasszikus, alternatív dallamokat. Nagyjából másfél órás koncertet adtunk mindenhol, ahol olyan dalok csendültek fel, amelyeket már itthon is többször előadtunk különféle színházakban 1996-tól napjainkig.

A zene mellett természetesen volt időnk arra is, hogy megismerjük New Yorkot. Jártunk a Times Square-nél, a Empire State Building-nél a Central parknál és még nagyon sok helyen, szinte végigutaztuk a metróhálózatot. Egyébként már nem először jártam Amerikában, a Somogy Zenekarral régebben többször is voltunk kint. Akkor jártunk például Los Angeles-ben, San Francisco-ban, Mendosino-ban is tette hozzá Csikvár Gábor. Az első Hungary Live fesztiválon több mint 60 magyar színházcsináló és zenész vett részt, melyet a Balassi Intézet is támogatott. A tervek szerint két év múlva újra megrendezik a fesztivált Amerikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában