fertőzött

2018.07.11. 09:00

Több tízezer tonna mirelit zöldséget vontak ki

Már nem lehet kapni a somogyi boltokban, áruházakban a Listeria baktériummal fertőzött mirelit termékekből. A fagyasztott zöldségeket kivonták a forgalomból, a közétkeztetőknek is jelezték a termékek listáját a beszállítóik. Somogyjádon például nem volt mit visszaküldeni, de a többi somogyi közkonyha kivonta a fertőzött termékeket.

Góz Lilla

– A nagykereskedők jelezték felénk, hogy melyik gyártó mely termékei érintettek a fertőzésben, és ellenőrizzük a tőlük vásárolt készleteinket név, szavatossági idő és kiszerelés szerint – mondta el Pánger Tímea. A Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: többnyire kisebb kiszerelésű, 450 grammos zöldségekről kaptak tájékoztatást, amelyeket el kell különíteni, hogy a kereskedő elszállíthassa. Fagyasztójukban nem találtak olyan terméket, amelyet kivontak fertőzésveszély miatt az áruházakból.

– Mi ebben a nyári időszakban nem főzünk fagyasztott termékekből, a helyi közmunkások által megtermelt hagymát, burgonyát, zöldborsót, zöldbabot, uborkát használjuk alapanyagként – tette hozzá Pánger Tímea, aki megjegyezte azt is: a sárgarépát, zöldségzöldet pedig frissen vásárolják. – A téli időszakban használtunk inkább mirelit termékeket – mondta –, de mindig csak hőkezelve került az asztalokra. Nyáron is teljes gőzzel üzemelünk, Somogyjádon csaknem kétszáz felnőttnek és gyereknek főzünk.

Hatta József, Kapos COOP Zrt. kereskedelmi ügyvezetője elmondta: szállítójuk már jelezte, hogy milyen mirelit zöldségekkel van probléma. – Kivontuk a forgalomból a fagyasztott termékeket és a napokban elszállítják – mondta. – Tapasztalatom szerint átmenetileg lehet hiány egyes mirelit zöldségekből – tette hozzá Hatta József.

– Ez a Listeria baktérium a környezetünkben gyakran előforduló kórokozó talajban, természetes vizekben, szennyvizekben és állatok bélcsatornájában is fellelhető – mondta el Pleva György. A Nemzeti Élelmiszerlánc–biztonsági Hivatal élelmiszer–és takarmánybiztonsági igazgatója hozzátette: 2015 óta már vizsgálják egy speciális Listeria törzs meglétét az unióban. 2018-ban jutott el a nyomozás a Magyarországról származó csemege kukoricához. Az érintett üzemben jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek, terméket nem értékesíthetnek megfelelő mikrobiológiai eredményig.

Több tízezer tonna mirelit zöldséget vontak ki a forgalomból az országban. A Listeria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal, de lappangási ideje akár 90 nap is lehet.– Várandós nőknél, időseknél, csecsemőknél súlyosabb tüneteket okozhat, min például agyhártya gyulladást, vagy a kismamáknál vetélést – tette hozzá Pleva György. – Száz fokos forralás, hőkezelés során ezek a baktériumok néhány perc alatt biztosan elpusztulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában