kisüsti

2018.08.15. 14:00

Drágább lesz a feles – roham indul a jó pálinkáért

A somogyi pálinkafőzők arra készülnek, hogy jövőre emelkednek az árak. A kereskedők és a vendéglátósok vélhetően az ősszel még az idei, olcsóbb áron igyekeznek beszerezni a főzdéktől a pálinkát.

Kovács Gábor

Roham indulhat meg az ősszel a pálinka beszerzéséért: januártól ugyanis minimum tíz százalékkal, de akár negyedével is drágulhatnak az árak. Jövőre ugyanis népegészségügyi termékadó (NETA) fizetési kötelezettség terheli majd a gyümölcspárlatokat, sőt a gyógynövénytartalmú, gyomorkeserűkként is ismert alkoholos italokat is. A várható drágulás miatt a vendéglátóhelyek még az idén, olcsóbban igyekeznek beszerezni a pálinkát. Gyümölcsből egyébként a barack kivételével jutott elég a somogyi főzdéknek a szezonban, ám a gyümölcsárak jócskán emelkedtek ebben az évben.

A pálinkafőzők számolgatnak: a NETA miatt egy félliteres, 40 fokos pálinka előállítási költsége nettó 425 forinttal nő majd. Ha a kész terméket értékesítik, a kereskedők kénytelenek lesznek áthárítani az áremelkedést a vevőkre. Ez egy 4500 forintos, átlagos gasztroáron adott pálinka esetében minimum tíz százalékos árnövekedést jelent, de a vendéglátóhelyeken a fogyasztók akár 20-25 százalékkal is többet fizethetnek majd egy „rövidért”.

– A pálinkafőzdék tudják, hogy az új népegészségügyi adó alól nem lehet kibújni éppen úgy, ahogyan a jövedéki adó alól sem – mondta Beliczay Zsolt, a zamárdi Zimek Pálinka Manufaktúra ügyvezetője. – Félő azonban, hogy az árnövekedés miatt egyre több lesz a feketén főzött pálinka, és a vendéglősök is házipálinkával töltik után a számlára vett palackokat. Zugfőzdékben pancsolni azonban nem veszélytelen, akár halálesetekhez is vezethet.

A gyümölcsök árának növekedését a főzdék már nem tudják tovább hárítani, ezt veszteségként kell elkönyvelniük. Az idén 65-70 százalékkal kevesebb barack termett, a hiányát megérezték a pálinkafőzők. Zamárdiban sem tudtak Somogyból barackot beszerezni, pedig ez eddig még minden évben sikerült. Végül most csak kétszeres áron tudtak barackhoz jutni a piacról. Beliczay Zsolt azt mondta, a többi alapanyaggal nincs gond, sőt meggyből bőséges volt a termés, ellentétben a tavalyi helyzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában